Az EU globális ökle sújtana le az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia ellenségeire

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő a súlyos emberi jogi jogsértések és visszaélések elleni globális szankciórendszer kialakítására – közölte az uniós bizottság hétfőn.

A tájékoztatás szerint az új rendszer nagyobb rugalmasságot biztosítana az Európai Unió számára ahhoz, hogy az elkövetés helyétől és az elkövetők kilététől függetlenül világszerte fellépjen azokkal szemben, akik súlyos emberi jogi jogsértésekért és visszaélésekért felelősek. A javaslat tükrözi az unió világszintű elkötelezettségét a demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok és a nemzetközi jog elveinek támogatása iránt – közölték.

Az uniós szankciók elősegítik számos kulcsfontosságú uniós cél elérését, így például a béke megőrzését, a nemzetközi biztonság erősítését, valamint a demokrácia, a nemzetközi jog és az emberi jogok megszilárdítását és előmozdítását. A szankciók azokra az emberekre és szervezetekre összpontosítanak, akiknek a tevékenysége veszélyezteti ezeket az értékeket.

Hírdetés

Az EU globális emberi jogi szankciórendszere várhatóan olyan intézkedéseket fog tartalmazni, mint például a vagyoni eszközök befagyasztása és a beutazási tilalmak. Ez utóbbit illetően az együttes javaslat első alkalommal biztosítaná az Európai Bizottság számára a beutazási tilalmak végrehajtásának felügyeletét.

Az új rendszer nem váltaná fel a meglévő, egy-egy földrajzi régióra vonatkozó szankciórendszereket, amelyek közül néhánynak, például Szíriára, Fehéroroszországra vagy Venezuelára vonatkozóan az emberi jogok megsértése a tárgya – tették hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »