Az EU felszólította Izraelt, hogy azonnal fejezze be a rafahi hadműveletet

Az EU felszólította Izraelt, hogy azonnal fejezze be a rafahi hadműveletet

Nyitókép: SITA

Az Európai Unió ma felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul fejezze be a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi hadműveletet. Szerinte ez a humanitárius segítségnyújtás további megszakításához, a lakosság kitelepítéséhez és  emberi szenvedéshez vezet. Ezt Josep Borrell az uniós 27-ek diplomácia vezetője közölte sajtóközleményében, aki szerint a katonai akció folytatása elkerülhetetlenül és erősen megterhelné az EU és Izrael kapcsolatát.

„Több mint egymillió polgári lakos él Rafahban és környékén, akiket arra kértek, hogy meneküljenek el olyan területekre, amelyek az ENSZ szerint nem tekinthetők biztonságosnak. Az EU elismeri Izrael jogát, hogy megvédje magát, de Izraelnek a nemzetközi humanitárius joggal összhangban kell eljárnia, és gondoskodnia kell a civilek biztonságáról”

Hírdetés

– fejezte ki meggyőződését Borrell.

Ezért felszólította Izraelt, hogy ne rontsa tovább az amúgy is súlyos gázai humanitárius helyzetet, és nyissa meg újra a Rafah és Egyiptom közötti határátkelőt.

Brüsszel felszólította a konfliktus mindkét felét, hogy fokozzák erőfeszítéseiket az azonnali tűzszünet elérése és a Hamász által fogva tartott összes túsz feltétel nélküli szabadon bocsátása érdekében. A jelenleg zajló háborút a palesztin radikális mozgalom robbantotta ki tavaly októberben egy Izrael elleni példátlan terrortámadással.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »