Az EU betiltaná a dízelmotorral hajtott gépjárműveket

Az EU betiltaná a dízelmotorral hajtott gépjárműveket

Az EU betiltaná a dízelmotorral hajtott gépjárműveket Kulcsár Péter2024. 05. 18., szo – 08:31

Az unió szigorú szabályokat hagyott jóvá, amelyek rengeteg járművet érintenek. Szlovákia nem szavazta meg a rendeletet.

Az Európai Unió országai hétfőn véglegesen jóváhagyták a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló rendeletet, melynek révén 2040-től emissziómentessé válnak. Az új rendelet kiterjeszti a már meglévőt, és mostantól minden új gyártmányú tehergépjárműre is vonatkozik – beleértve a kisebb teherautókat és a városi buszokat.

A rendelet elősegíti, hogy az új gyártmányú, nehéz tehergépjárművek szén-dioxid-kibocsátása 2040-ig akár 90 százalékkal csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy a gyártóknak a tehergépkocsik nagy részét teljesen szén-dioxid-mentesen kell majd értékesíteniük.

Hírdetés

Ugyanakkor a teherautó-gyártóknak 2030-ig a korábban meghatározott 30%-os cél helyett 45%-kal, 2035-ig pedig 65%-kal szükséges csökkenteniük flottájuk károsgáz-emisszióját. 2030-ra az EU-ban értékesített új városi buszok 90%-ának zéró kibocsátásúnak kell lennie, ami 2035-re 100%-ra emelkedik. A módosított rendelet hatékonyságát és hatását az Európai Bizottság 2027-ben vizsgálja felül.

A hétfői szavazáson csak Olaszország, Lengyelország és Szlovákia ellenezte a rendeletet, Csehország tartózkodott.

Az európai utakon jelenleg a legtöbb teherautó dízelmotorral működik. A nafta elégetése üvegházhatású gázok kibocsátást eredményezi, miközben légszennyező anyagok termelődnek, amelyek tüdőrákot és légzőszervi megbetegedéseket okozhatnak. A nehéz tehergépjárművek az európai közúti közlekedés emissziójának 25%-áért felelősek.

(TASR)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »