Az EU belefáradt a bűnbak szerepébe, ismét nekiment az AstraZenecának

Az EU belefáradt a bűnbak szerepébe, ismét nekiment az AstraZenecának

Az EB álláspontja szerint AstraZeneca nem tud elszámolni a unión kívülre eladott mennyiségekkel. Az érem másik oldala, hogy a Financial Times a múlt héten még arról írt, hogy milliószámra van Astra-vakcina a nyugat-európai országokban, mert az emberek a meggondolatlan politikai kijelentések miatt, nem akarták vele beoltatni magukat.

Az Európai Unió kétségbeesetten próbálja felgyorsítani az oltást, de a vakcinák regisztrációja lassan halad, a gyártásuk szintén, Brüsszel így kénytelen a tagállamok kritikáit hallgatni – és ezúttal nem csak a közép-kelet-európai országok elégedetlenkedtek, hanem Franciaország és Németország is.

Jelenleg az EU-ban 100 felnőtt emberből 9,1 van átlagban beoltva. Az EU-ból idén véglegesen kilépő Nagy-Britanniában ez az arány 35 százalék, az Egyesült Államokban 27.

Hírdetés

Az AstraZeneca eddig 10,7 adag vakcinát szállított le az EU-nak, erre a hónapra azt ígérte, ez a mennyiség eléri a 40 milliót.

Németország is saját kezébe venné a dolgokat, és nagyon merészen heti 10 millió ember beoltását tervezi. Ez hatalmas (és felettébb nehezen teljesíthető) ugrást jelentene, hiszen a németek eddig 7,1 millió adag oltást használtak csak elé a vakcinázás eddig eltelt tíz hetében.

Várhatóan ezen a héten az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezi a Johnson & Johnson vakcináját. A Szputnyik egyelőre lóg a levegőben, a hírek szerint a J&J után a Novavax és a CureVac jön, és csak utána kerül sorra az orosz vakcina.

Bloomberg.com, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »