Az EU-ban 10 év alatt a szlovákiai háztartások élelmiszer kiadása nőtt a leggyorsabban

Az EU-ban 10 év alatt a szlovákiai háztartások élelmiszer kiadása nőtt a leggyorsabban

Nyitókép: iStockphoto

Az Európai Unió tagországai közül 2010 óta a szlovákiai háztartások élelmiszer kiadása nőtt a leggyorsabban – tájékoztatott Lenka Buchláková, a FinGO.sk gazdasági elemzője.

Míg 2010-ben a szlovákiai háztartások havonta a kiadásaik 17%-át költötték élelmiszerre és alkoholmentes italokra, addig az Eurostat adatai szerint jelenleg ez a szám több mint 18%.

A koronaválság azonban év végén mérsékelten megállította az áremelkedést.

„Az élelmiszer árát már jó néhány hónapja nagymértékben befolyásolja a koronavírus és a megfékezése érdekében hozott óvintézkedések. Tavaly tavasszal, az első lokcdown idején korlátozva volt a nemzetközi fuvarozás, ami a behozott élelmiszerek magasabb árára is befolyással volt. Tavaly év végén azonban fokozatosan csökkent néhány élelmiszer ára, elsősorban a zöldségé, cukoré, csokoládéé, tojásé, tejé és a halé“

Hírdetés

– mondta Buchláková.

„Jelenleg a cukor, dzsem, méz, szörp, csokoládé és a különféle cukorkák olcsóbbak. Tavaly év végén a tej, sajt, tojás, kenyér és a gabonafélék ára csökkent. Ezenkívül az alma is olcsóbb lett, egy kilogramm ár 1,30 euró körül stabilizálódott. Továbbra is érvényben van, hogy az élelmiszerek árát elsősorban a termés befolyásolja, ami az időjárástól függ“

– tette hozzá az elemző.

Buchláková elmondása szerint ismét drágult a hús. A sertéshús esetében az árcédulákon egyre magasabb árakat láthatunk. Ez nagyrészt az afrikai sertéspestisnek köszönhető, ami a világszerte megtizedelte a farmokat és Európában megemelte a keresletet a sertéshús iránt.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »