Az EU aktualizálta a légszennyezésre vonatkozó szabályokat a szennyezőanyag-mentesség elérése érdekében

Az Európai Unió Tanácsa aktualizálta a levegőminőségi előírások meghatározásáról szóló irányelvet, hogy a szabályok hozzájáruljanak a levegőben található szennyezőanyag-mentesség 2050-ig történő elérésére irányuló uniós cél megvalósításához, valamint a légszennyezés miatti korai halálesetek megelőzéséhez – közölte az uniós tanács hétfőn.

Az uniós tanács közleménye szerint a luxembourgi tanácsülésen felülvizsgált irányelv prioritásként kezeli az uniós állampolgárok egészségét, mivel a szennyező anyagokra vonatkozóan olyan új, 2030-ig elérni tervezett levegőminőségi előírásokat határoz meg, amelyek szorosabban igazodnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) levegőminőségi iránymutatásaihoz.

A felsorolt szennyező anyagok közé tartozik a többi között az úgynevezett PM10, azaz 10 mikrométernél kisebb, valamint a PM2,5, azaz a legkisebb méretű levegőben szálló por, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid.

A tagállamok bizonyos feltételek teljesülése esetén kérhetik a 2030-as határidő meghosszabbítását – írták.

Hírdetés

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az állampolgároknak joguk legyen kártérítést igényelni és kapni, ha egészségük az irányelvben meghatározott levegőminőségi szabályok megsértése miatt károsodott – tájékoztattak.

Az irányelv elfogadását követő kihirdetése utáni huszadik napon lép hatályba. A tagállamoknak a hatálybalépést követően két év áll rendelkezésükre, hogy az irányelvet saját jogrendjükbe ültessék.

Az Európai Bizottság 2030-ig, majd azt követően ötévente, a legfrissebb tudományos bizonyítékokkal összhangban felülvizsgálja a levegőminőségi előírásokat – tették hozzá.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »