Az EU a grúziai választások során elkövetett feltételezett szabálytalanságok kivizsgálását sürgeti

Az EU a grúziai választások során elkövetett feltételezett szabálytalanságok kivizsgálását sürgeti

Az EU a grúziai választások során elkövetett feltételezett szabálytalanságok kivizsgálását sürgeti Mészáros Richárd2024. 10. 28., h – 09:07

A grúziai parlamenti választások során a megfigyelők által kiemelt szabálytalanságok azonnali és átlátható kivizsgálását sürgette vasárnap esti közös közleményében az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európai Bizottság.

Josep Borrell kiemelte, hogy az utóbbi hónapokban Grúzia népe „bizonyította elkötelezettségét a demokratikus értékek és az ország EU-ba vezető útja mellett”. 

Hírdetés

Figyelmeztetett, hogy mind az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), mind pedig a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) előzetes jelentése szerint a választások „feszült légkörben zajlottak, a voksolás titkosságát pedig több alkalommal megsértették”, hozzátéve, hogy a megfigyelők szerint gyakori volt a szavazók – különösen a közalkalmazottak – megfélemlítése is. 

Hozzátette, hogy a megfigyelők emellett egyenlőtlen versenyfeltételeket és megosztó kampányt vetettek a grúziai hatóságok szemére, kiemelve, hogy a nemrég elfogadott törvénymódosítások vélhetően hatással voltak a választásokra is. 

„Bármely jogszabály, amely aláássa a grúziai állampolgárok alapvető jogait és szabadságát, ellenkezik az EU alapjait jelentő értékekkel, így hatályon kívül kell helyezni őket” – olvasható a közleményben.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »