Az érpataki modell nekiugrott az ásotthalmi modellnek

Vallásgyalázónak tartja Toroczkai mecseteket és csadort tiltó rendeletét Érpatak radikális polgármestere. Orosz Mihály nem érti, miért kell összemosni az iszlám békés híveit az illegális bevándorlókkal, a terroristákkal vagy éppen a melegekkel, így a polgármester nemtetszésének közleményben adott hangot.

Emlékezetes, hogy Toroczkai László, a Jobbik alelnökének javaslatára Ásotthalom önkormányzata rendeletet hozott arról, hogy az általa vezetett településen betiltják a burka viselését, illetve mecsetek és minaretek építését (és mellesleg a házasság hagyományostól eltérő formáinak – ideértve az azonos neműek házasságát is – népszerűsítését).

Toroczkai rendelete megdöbbenést keltett a hazai muszlimokban, a Magyar Iszlám Jogvédő Egyesület az igazságügy-miniszter közbelépését sürgette az emberi jogok egyetemes nyilatkozata és a magyarországi vallásszabadságról szóló törvényre hivatkozva, a „kirekesztő, közösség elleni izgatásra alkalmas rendelet” ellen.

Toroczkai most kevésbé várt helyről is éles kritikát kapott: Érpatak radikálisan rendpárti polgármestere közleményében keményen bírálta kollégája intézkedését.

Orosz: Ez vallásgyalázás

Hírdetés

„Tisztelt Istent Szerető Muszlim Közösség, Kedves Keresztény Testvérek!” – így kezdődött Orosz Mihály Zoltán közleménye, amelyben jelezte, katolikus polgármesterként akar véleményének hangot adni „egy szakrális vallást, annak hagyományait és áttételesen annak követőit meggyalázó ásotthalmi önkormányzati rendelet kapcsán”.

Majd pontokba szedve összegezte kritikáit Toroczkai lépésével kapcsolatban. Egyrészt súlyos tévedésnek tartja, hogy az „Isten odaadó szolgálatára tanító vallás” híveit összemossák az Európába özönlő migránsokkal, és a hazájukban maradt, de „saját vallásukat megtagadó, kiilleszkedett, garázda és bűnöző életmódot” folytatókkal, akiknek nevében nem lehet elítélni egy világvallás többségét. A keresztényeknek nem ellenségei a muszlimok, hanem – a jelenlegi Isten-tagadó világban – egymás természetes szövetségesei – közölte Orosz, idézve a második Vatikáni Zsinat nyilatkozatát, amely kölcsönös megértésre és türelemre szólítja fel az ábrahámi vallások követőit. Szerinte tudatos propaganda része az iszlám meggyűlöltetése a nyugati világban, ebben pedig egy városvezetőnek sem szabadna részt venni. Valamint – fogalmazott Orosz a rendelet melegházasságra vonatkozó része kapcsán – „érthetetlennek tartja”, hogy a muszlim hívek sokaságát miért kell egy lapon említeni „a fajtalankodó és a természeti rendből kifordult társadalmi csoportok emberellenes és társadalom züllesztő propagandájával”.

Barátból ellenség?

A Jobbik és a muszlimok viszonya legalábbis fordulatosnak mondható az utóbbi időben. Vona Gábor pártelnök például három évvel ezelőtti törökországi útján arról beszélt, hogy „az iszlám az emberiség utolsó fénysugara a globalizmus sötétjében”, illetve hogy jó lenne, ha a magyar társadalom jobban hasonlítana a tradíciókhoz hűbb törökre.

Ezen némileg változtatott a migránsválság, amely ideje alatt a Jobbik az illegális bevándorlókat keményen elítélő retorikához folyamodott, Vona Gábor pedig tavaly lapunknak leszögezte: a keleti orientáció helyett immár nyugat felé fordul a párt. 

Az is igaz azonban, hogy Jakab Péter, a Jobbik szóvivője korábban kérdésünkre leszögezte: Toroczkai rendelete nem tükrözi a párt hivatalos álláspontját, és az alelnök nem egyeztetett előzetesen a kérdésről a pártvezetéssel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »