„Az erőszak a szexről szól, nem a hatalomról”

„Az erőszak a szexről szól, nem a hatalomról”

Nem igazolják a statisztikák az állítást, hogy a nemi erőszak a hatalomgyakorlásról szól, állítja két szociológus.

A feminista író, Susan Brownmiller 1975-ös könyvének, az Against Our Willnek a megjelenése óta senki nem kérdőjelezte meg az állítást, miszerint a szex a hatalomgyakorlásról szól – emlékeztet a Quillette-en megjelent cikkében a Pennsylvania Állami Egyetem szociológia- és kriminológiaprofesszora, Richard Felson, valamint a Mount Holyoke College szociológiaprofesszora, Richard Moran. Mint írták, Brownmiller műve óta az a közmeggyőződés uralkodik, hogy az erőszakolók nőgyűlölő férfiak, akik uralkodni akarnak a másik nem felett, nem pedig erőszakos, szexuális aktusra vágyó emberek.

A szociológusok úgy látják, az elmúlt évtizedekben nem sikerült jelentős, empirikus kutatásokkal igazolni az állítást. Az FBI nyolc évre visszamenő, 250 ezer nemi erőszakról és más szexuális bűncselekményekről szóló statisztikáját vizsgálva pedig az derül ki a szerzők szerint, hogy ez az állítás nem igaz. A támadók motivációiról szerintük az áldozatok életkora tanúskodik a legjobban.

Az életkor számít

A társadalomtudományok szerint az életkor összefüggésben áll a szexuális vonzerővel: a heteroszexuális férfiak inkább a fiatalabb nőkhöz, a homoszexuálisok a fiatalabb férfiakhoz vonzódnak. A szociológusok úgy látják, ha az erőszakoló elsősorban szexre vágyik, akkor a fiatalabb nőket és férfiakat részesíti előnyben, míg ha hatalmat szeretne, a középkorú, karrierista nők iránt érdeklődne. A kutatás szerint az elkövetők szinte mindig a fiatalabbat támadják, és elenyésző az ötven feletti áldozatok száma.

Hírdetés

A kutatás szerint a gimnazista diákok, közülük is a 15 évesek vannak a legnagyobb veszélyben: őket kilencszer nagyobb valószínűséggel erőszakolják meg, mint a 35 éveseket. A nők az elkövetőknek csupán három százalékát teszik ki, de amikor mégis erőszakolnak, leginkább 15 éveseket támadnak ők is. A Quillette szerzői szerint a hatalommotívum helyett ezt a szexuális indíték magyarázhatja.

A szociológusok úgy látják, a nemi erőszak legalább annyira értelmezhető a fiatalokkal, mint a nőkkel szemben elkövetett bűncselekményként. Egy 15 éves fiú sokkal nagyobb eséllyel lesz áldozat, mint egy 40 éves nő. A 15 évesek azért is lehetnek nagyobb veszélyben, mert társasági életük során kapcsolatba kerülnek potenciális erőszakolókkal. De hasonlót mutatnak a szerzők szerint a rablási statisztikák is: ha egy nőt kirabolnak, már eleve megszerzik a hatalmat felette, és jóval nagyobb eséllyel erőszakolják is meg őt közben, ha 15 és 29 között van.

A párkapcsolati erőszakolókat is a nemi vágy mozgatja

Az elkövetők között ráadásul magas is az idősebbek száma, ami azzal magyarázható Felson és Moran szerint, hogy a korral szexuális vonzerejük csökkent, viszont ugyanúgy vonzódnak a fiatalabbakhoz, akik hozzájuk viszont nem.

A beleegyezésesként induló szex is leggyakrabban akkor fajul erőszakká, mikor az egyik fél, jellemzően a férfi tovább akar menni a másiknál. Ilyenkor egy erős nemi vágy mozgatja őt, ami szintén a szexuális és nem a hatalmi tényezőt támasztja alá. Annak, hogy a legtöbb erőszakoló a nőket támadja, nem az az oka elsődlegesen, hogy gyűlölik a másik nem képviselőit, hanem hogy a férfiak nagy része heteroszexuális – magyarázták a szerzők. A homoszexuális férfiak között is hasonlóak az erőszakolók arányai, mint a heteroszexuálisak között, ők pedig inkább férfiakra támadnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »