“Az erő nem jelent erőszakot, de az erőt tisztelni kell” – interjú az Erő és Elszántság vezetőivel

A sokadik állomásán tart már az Erő és Elszántság mozgalom lakossági fóruma. A Tyirityán Zsolt vezette, szélsőséges nézeteiről elhíresült szervezet most szembesíteni akarja a lakosságot azzal, hogy miért más ez a formáció, mint a Jobbik, illetve el szeretnék magyarázni, hogy miben látják a jobboldali gondolkodás lényegét. A mozgalom terveivel kapcsolatban Tyirityán Zsoltot és László Balázst kérdezték a szervezet jövőjéről és arról, hogy tényleg nácik-e, ahogyan azt sokan állítják. 

Be akarja az Erő és Elszántság tölteni a Jobbik vizslázás előttről maradt politikai vákuumát?

Tyirityán Zsolt: Abszolút be akarjuk.

Milyen helyzetre, közhangulatra van szüksége az Erő és Elszántságnak ahhoz, hogy elérje azt a népszerűséget, amit szeretne? 2006-ban a Jobbiknak például nagyon kapóra jöttek az október 23-i események.

László Balázs: Nem nekünk van szükségünk egy helyzetre, hanem a helyzetnek van szüksége erre a mozgalomra. Eljött egy olyan korszak az európai politikai térben, amikor szerintem létjogosultsága van egy ilyen mozgalomnak. Ez a helyzet, ami most van az arról szól, hogy lesz-e jövő, vagy sírba megy-e Európa.

Tyirityán Zsolt: Úgy gondolom, hogy a világpolitikában lejátszódó események azok, amelyek életre hívják ezt az új jobboldali gondolkodásmódot. Ami eddig konteónak számított az szerintünk abszolút valósággá vált, és ha 2006-ban szükség volt egy jobboldali formációra, akkor most pláne.

2006-ban ez főleg belpolitikáról szólt még, most azonban úgy tűnik, hogy nem igazán lehet a világpolitikát figyelmen kívül hagyni. Különösen a migrációs válság és a geopolitikai helyzet miatt.  

László Balázs: Még az előzőhöz kétfajta jobboldalt hoznék terítékre. Ami eddig volt az betöltötte már a saját történelmi szerepét, de belerokkant a politikai korrektségbe, és tulajdonképpen azt csinálja, amit a nemzetközi baloldal mond csak 20-30 éves késéssel. Új jobboldal alatt azokat szerveződéseket értjük, amikor jobboldal leszámol a politikai korrektséggel, nem fog megfelelni a baloldal által elvárt narratíváknak. Az is az új jobboldalhoz tartozik, hogy nem csak szeretett hazánkban kell gondolkodnunk, hanem Európáért is aggódnunk kell, mert az ami minket sújt az minden európai nemzetet sújtja.

Tyirityán Zsolt: Ez jó megfogalmazás, hiszen ez már egy európai szintű gondolkodás, mi ennek a magyar arculatát adjuk, ezért is nagyon sarkalatos pontja az etnikai önvédelem.

László Balázs: Annyit hozzátennék, hogy annak soha nincsen létjogosultsága nálunk, ha valaki importálni akar külföldi ideológiákat. Amelyik mozgalom működik Franciaországban, vagy Németországban, az itthon nem biztos, hogy fog, így amit létrehozunk az egyben a magyar új jobboldali gondolatkör a saját kultúránkra szabva.

Tyirityán Zsolt: És ennek a magyar néplélek adja az arculatát.

Daniel Friberg adott nekünk korábban egy interjút, amiben kifejtette, hogy szerinte a Fidesz annyira jól végzi a dolgát, hogy nincsen szükség itthon új jobboldalra, illetve az Alt-Rightra.

László Balázs: Azzal egyetértek, hogy itthon a nyugati államokhoz képest nagyon pozitív a környezet. Emellett felelőtlennek tartom Frieberg kijelentését. Ő tudja a legjobban, mi a metapolitika. A metapolitka pedig kimondja azt, hogy nem az a lényeg, hogy ki van kormányon, hanem hogy ki uralja az oktatást a kultúrát és a médiát, ezt pedig nálunk a nemzetközi liberalizmus irányítja, így igenis szükség van erre.

Tyirityán Zsolt: Ugyanakkor kell, hogy a kormány érezze, hogy jelen van a törekvés a realista jobboldalról, hogy kiszorítsa a neoliberalizmusnak nevezett pusztító ideológiát.

László Balázs: Erre pedig mi ráteszünk persze tíz lapáttal.

Szeretne a mozgalom kormányra kerülni egyszer?

Tyirityán Zsolt: Semmiképp, nekünk nem az a dolgunk. Ennek a jobboldalnak az a feladata, hogy megjelenítsen egyfajta új gondolkodást, ami a társadalom egy bizonyos szegmensének a jellemzője. A szélsőjobb szerintem nem tud kormányra kerülni, de meg kell mutatnia magát a politika életében és markáns, meghatározó erőt kell képviselnie, hogy nyomást gyakorolhasson a politikára.

De azért a Parlamentbe való bejutás cél gondolom? 

László Balázs: Több dimenzióban kell gondolkodni. Nem elég, ha valaki csak metapolitkiában, vagy ha csak napi politikában gondolkozik. A közélet minden egyes szegmensében meg kell mutatni magunkat. Minden fronton meg kell nyitni a harcot a nemzetközi baloldal túlkapásai ellen.

Hírdetés

Mi a legnagyobb probléma ma Magyarországon?

László Balázs: Azt az érezhető etnikai kifordulást, ami már ott lappang Észak-Kelet Magyarországon, illetve azon az körülbelül 1600 cigánytelep, ahol etnikailag egy más csoport uralja a környezetet, és mikroszinten lemérhető ugyanaz, ami a nyugati no-go zónákban már jelen van.

Lehet számítani konkrét akciókra az Erő és Elszántság részéről?

Tyirityán Zsolt: Nekünk majd most fog beindulni a cselekvés, eddig felmértük, hogy a társadalmon belül milyen támogatás van erre a fajta gondolkodásra. Azt kell mondanom, hogy igen nagy, szóval most el fogjuk kezdeni a gyakorlati bejuttatását a közéletben.

Számít a szervezet a csalódott jobbikosok támogatására?

Tyirityán Zsolt: A csalódott jobbikosokra várunk, a sértett jobbikosokra viszont nem tudunk építeni. Azt gondolom, hogy egy újabb generáció felnőtt, akik nyitottak arra, amit mi képviselünk, egy sértett embert viszont nem az motiválja, hogy egy cél mellett küzdjön, hanem a személyes sértettségét próbálja rátolni valamire. Ez hamar romba döntené a mozgalmat.

László Balázs: Azt emelném ki pozitívan, hogy a legfiatalab generáció mozdult meg az Erő és Elszántság hívószavára.

Miért van az, hogy ezek az emberek nem Fideszben kezdenek el gondolkodni, hanem az Erő és Elszántsággal szimpatizálnak? De például a Momentum is állítólag a máshogyan gondolkozó fiatalokra “vadászik”.

Tyirityán Zsolt: Van egy réteg, akik úgy jönnek oda hozzám, hogy alapvetően várnak valamit, ami keményebb, mint a Fidesz és hitelesebb, mint a Jobbik. Velük rendszeresen beszélgetünk a rassztudatról, az etnikai önvédelemről, szeretnék magukat valahogyan definiálni és szeretnének ennek valamilyen érdekvédelmet a politika világába. Ők nagyon nyitottak irányunkba. A világpolitikai helyzet függvényében évről évre olyan helyzetek alakulnak ki, amelyek a mi táborunkat fogják növelni, mert ami eddig konteó volt, az már valóság.

László Balázs: Polarizálódik a társadalom. A legfiatalabb generációk már adott pólusok között választanak pártok helyett, mert tudják, a tét maga a jövő. Nincs átmenet. Most vagy az lesz, hogy olyan utópiák irányába megyünk tovább, amelyeket a nemzetközi baloldal sugall, vagy azonnal eldobjuk ezeket és markánsan realisták leszünk. Az is egy újszerűség nálunk, hogy le akarunk számolni azzal, hogy az emeberek négy éves politikai ciklusokban gondokoznak. Mindenki elenyészik a kicsinyes pártpolitkai életben, mi pedig azt mondjuk, évtiezedekben, vagy akár évszázadokban kell gondolkodni. Nem felejthetjük el az elsődleges szempontot: a jövő megmentését.

Tyirityán Zolt: Nem írhatja felül a napi politika, hogy jobboldali értékrend alappilléreit elfedjük. Ami várható tőlünk, hogy mi ezt hitelesen fogjuk képviselni, és erre nagyon nagy igény van a társadalomban. A felnövekvő generáció egyre inkább nyitott erre, mert veszélyben érzik magukat. Ez főleg igaz vidéken, ahol a magyar típusú no-go zónák, a cigánytelepek vannak. A fehér fiatalok többsége egyértelműen elmagányosodott és nincs mögöttük érdekvédő szervezet. Nem az erőszak útjára akarjuk ezt terelni, de ha  a metapolikában meg tudjuk valósítani az érdekvédelmet, akkor tudjuk kényszeríteni a rendszert arra, hogy sikeresen ki tudjon állni a csalódott fiatalok mellett.

Elhangzott, hogy “fehér fiatalok”. Ez sokaknak okot ad rá, hogy nácinak gondolják a mozgalmat. 

Tyirityán Zsolt: Mindig összemosnak minket, például Tarjányi Péter és csapata, a zoom.hu…

László Balázs: Adja a baloldal a stigmát, de ez minket nem érdekel. Véget kell vetni annak a gondolkodásnak a közéletben, hogy ha valaki eltér a mainstreamtől, akkor az olyan bélyegekkel sütöm meg, aminek 70 éve nincs realitása.

Tyirityán Zsolt: Már csak azért sem, mert Balázs, vagy én nem voltunk a NSDAP tagjai, de nem voltunk nyilasok sem, ilyen téren ezáltal ezekkel a bűnökkel vádolni nem lehet minket, és nettó szemétség is.

László Balázs: Mi nem ülünk fel ennek, mi a jövő megmentésével foglalkozunk.

Tyirityán Zolt: Mindig próbálnak hitelteleníteni. Az a baj, hogy PestiSrácok.hu-n is jött már le hasonló: volt egy vitánk a KO-ban Huth Gergellyel, ahol jól elvitatkoztunk, de később a portál simán leírta, hogy az Iszlám Állam oktatófilmekből tartottam katonai kiképzést aktivistáknak. Mi van?! Ilyen a mesékben nincsen, hogy ezért összeül a Nemzetvédelmi Bizottság. Egy előadásból, ami pont arról szól, hogy mi a terrorizmus és mi nem az, mondatfoszlányokat kivéve próbálnak valamit bizonyítani. A politikai közéletben ez elég ahhoz, hogy terrorgyanúval a szélre sodorjanak. Esetünkben a Nemzetbiztonsági Bizottság mindig összeül, ez viszont azt jelenti, hogy az újságírók hülyének nézik a szolgálatokat, hiszen mi az, hogy ezt egy újságíró észreveszi ők viszont nem.

Még ha így is van, sok ember szemét szúrja ez az egész, nekem is sok jobboldali ismerősöm rossz véleménnyel van a mozgalomról.

László Balázs: Aki igazán jobboldali, aki a realitásokból indul ki és látja merre tart a civilizáció, az azt mondja, igen, mi kimondjuk az azokat a dolgokat, amiket, ha szőnyeg alá söprünk belemegy a szakadékba a kontinens.

Tyirityán Zsolt: Az is érdekes, hogy az, aki így gondolkozik rólunk hogyan definiálná mondjuk a “Náci” fogalmát. Valószínűleg ő is került már ebbe bele, ha jobboldali. Én nem találkozom ilyen emberekkel, de a Betyársereg kilenc éves létezése alapján meg tudom ítélni. Ezt is fennállása óta folyamatosan torpedózzák: egyrészt a terrorváddal, illetve a szervezett bűnözéssel. A létezésünk kezdete óta egy bűncselekményt sem tudtak megállapítani. Nyilván mert nem volt. Mégis tudtuk definiálni azt a gondolkodást, hogy szolidaritást vállalunk bajbajutott nemzettársaink mellett. Igenis erős alapokra helyezünk egyfajta tiltakozási formát.

Hogyan tovább?

Tyirityán Zsolt: Lesz most lesz egy seregszemlénk, utána pedig elgondolkodunk a pártalapításon. Megpróbáljuk a politika világában megjeleníteni ezt a gondolkodásmódot. Ezután jönnek rendezvényeink és demonstrációink, amivel fel akarjuk hívni a figyelmet azokra  jelenségekre, amiket mi természetellenesnek tartunk.

Mennyire ért egyet a mozgalom a Fidesszel?

Tyirityán Zsolt: Támogatjuk a migránspolitikát teljes mértékben, bárcsak több lehetősége volna. Mi elsősorban hazafiak vagyunk és pártokon felül gondolkozunk.

Mi az, amit rosszul csinál a kormány?

László Balázs: Van kritikánk a kormánnyal szemben, hiszen ha egy az egyben egyetértenénk, akkor Fidesz tagok lennénk és nem az Erő és Elszántságot csinálnánk. Úgy véljük, hogy ennél markánsabban kellene az oktatásba és kultúrába behatolni és helyre tenni a nemzetközi liberálisokat.

Tyirityán Zsolt: Látjuk, hogy a rendszernek vannak fogyatékosságai, amiken változtatni kell, viszont el kell ismerni, hogy ennek a kormánynak van nemzetpolitikája, ráadásul a legsikeresebb nemzetpolitikát hajtja végre az elszakított területeket tekintve. Ezen kívül nagyon tetszik a Zrínyi 2026 is, de nem akarom sorolni az érdemeket, mert még azt hiszik majd, hogy fideszesek vagyunk.

PestiSracok.hu


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »