Az EPP keményen nekiment a román kormánykoalíciónak

Az EPP keményen nekiment a román kormánykoalíciónak

Nem fogják hagyni, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) – Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalíció tönkretegye Románia jövőjét – jelentette ki csütörtökön Nagyszebenben Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) elnöke.

„Az európai demokrácia nem létezhet jogállamiság, független igazságszolgáltatás, szabadság és szolidaritás nélkül. Azért is vagyunk Nagyszebenben, hogy támogatást nyújtsunk Johannis államfőnek, Ludovic Orbannak és az EPP-tag Nemzeti Liberális Pártnak a jogállamiság védelme és a korrupció ellen folytatott küzdelemben. Ugyanakkor szeretném üdvözölni azon román állampolgárok bátorságát és eltökéltségét, akik az utóbbi években az utcára vonultak (…). Nem hagyjuk, hogy a PSD-ALDE-kormány tönkretegye Románia jövőjét”- nyilatkozta az Európai Néppárt elnöke a Klaus Johannis államfővel, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Ludovic Orbannal és az EPP EP-választási csúcsjelöltjével, Manfred Weberrel közösen, az EPP-csúcstalálkozó előtt tartott nagyszebeni sajtóértekezleten.

Hangsúlyozta, „az igazságszolgáltatás függetlensége nem luxus, hanem szükségszerűség.”

„Az igazságszolgáltatásnak nem a kiváltságosaknak, hanem minden román állampolgárnak a szolgálatában kell állnia. A demokrácia nem működhet az igazságszolgáltatás függetlensége nélkül. A románok számíthatnak ránk, támogatjuk ezeket az értékeket, amelyek egyesítenek bennünket Európában” – mondta Joseph Daul, nyomatékosítva, május 26-án a romániaknak két döntést kell hozniuk: egyrészt az Európai Parlament összetételével, másrészt a romániai igazságügyi reformmal kapcsolatban kell kifejteniük a véleményüket.

Hírdetés

A romániai kormánypártok „nem töltenek be semmiféle szerepet” európai pártcsaládjukban – hangsúlyozta csütörtökön Nagyszebenben az EPP EP-választási csúcsjelöltje, Manfred Weber.

Weber rámutatott, a romániai Nemzeti Liberális Párt (PNL) EP-választási jelöltjei az EU legnagyobb pártcsaládjának, „az egységes és erős” Európai Néppártnak a részét képezik, így a román állampolgárok számíthatnak rájuk. Ezzel szemben a két romániai kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége semmiféle szerepet nem tölt be európai pártcsaládján belül, sőt felfüggesztették a tagságukat.

Hangsúlyozta, az Európai Uniónak az elmúlt években elért megvalósításait meg kell védeni, főleg hogy az utóbbi időben felerősödtek „a nacionalista, egoista hangok”.

„Mi vagyunk Európa pártja. A jelen politikusainak az a feladatuk, hogy szabják meg jövőbeni utat az egyesült Európa számára. Az EPP és a PNL között egyetértés van, van tervünk és van ajánlatunk a május 26-án szavazók számára” – fogalmazott Manfred Weber.

A Európai Néppárt csúcsjelöltje ugyanakkor kiemelte, meggyőződése, hogy Európa minden állampolgára olyan országban, olyan társadalomban szeretne élni, amelyben a korrupció elleni küzdelem prioritást képez, az igazságszolgáltatás függetlensége magától értetődő követelmény, és amelyben garantált a sajtó szabadsága. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »