Az EP jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását

Az EP jóváhagyta Ukrajna 50 milliárd eurós támogatását

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a hétéves uniós költségvetés félidős felülvizsgálatát, benne az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós, hosszú távú pénzügyi támogatást.

Az uniós parlament közleménye szerint a 2021 és 2027 közötti uniós pénzügyi keret (MFF) 499 szavazattal, 67 ellenszavazattal és 31 tartózkodás mellett elfogadott módosítása révén az uniós költségvetés hatékonyabban tud majd válaszolni a felvetődő igényekre és az előre nem látható körülményekre, különösen a migrációs és külpolitikai kihívások kezelése, valamint az EU válsághelyzetekre való felkészítése terén.

A félidős felülvizsgálattal létrejön egy olyan mechanizmus, amely az egyre növekvő kamatlábakra való tekintettel segít megbirkózni a koronavírus-járvány okozta válság utáni helyreállítást segítő unió eszköz keretében felvett hitelek törlesztésének nehézségeivel.

Az uniós költségvetés felülvizsgálata nyomán elkülönített uniós alap, az úgynevezett Ukrajna-eszköz létrehozásáról 536 szavazattal, 40 ellenszavazattal és 39 tartózkodás mellett döntött az Európai Parlament.

Az EP-képviselők az uniós költségvetés felülvizsgálatával kapcsolatban, 517 szavazattal, 59 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az úgynevezett Stratégiai Technológiák Európai Platformot (STEP) “Európa pozíciójának erősítésére” a létfontosságú technológiai területeken. Ide egyebek mellett a digitális technológiák, a tiszta és erőforrás-hatékony, például a nettó zéró-kibocsátású technológiák és a biotechnológiák tartoznak – tájékoztatott az uniós parlament.

Hírdetés

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljutatott közleményében arról tájékoztatott, hogy képviselői támogatták az állam- illetve kormányfők február elején kötött megállapodását a többéves pénzügyi keretterv felülvizsgálatáról. A megállapodásban – mint írták – Magyarország olyan világos garanciákat kapott, amelyeket nem tartalmazott az Európai Bizottság eredeti javaslata.

A közlemény Gyürk Andrást, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét idézte, aki a döntés kapcsán kijelentette: a Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) a súlyos válságban lévő európai iparnak jelenthet létfontosságú segítséget.

“Az európai versenyképesség romokban van, számos vállalat leépítéseket, a kontinensről való kivonulást fontolgatja. Ez annak a brüsszeli bürokraták által folytatott iparpolitikának az eredménye, amely a szankciókra, az irreális zöld célokra és a bürokrácia növelésére épít” – fogalmazott.

A fideszes politikus hangsúlyozta: ez a pénzügyi eszköz valamelyest javíthat a kialakult helyzeten, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja támogatta a kezdeményezést.

A válság valódi kezeléséhez azonban mindenekelőtt változásra van szükség Brüsszelben – tette hozzá Gyürk András.

(mti/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »