Az ENSZ szerint újraindulnak a hajóellenőrzések a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében

Az ENSZ szerint újraindulnak a hajóellenőrzések a fekete-tengeri gabonaegyezmény keretében

A török és ENSZ-csapatok újrakezdték a hajóellenőrzéseket a fekete-tengeri gabonaexportról szóló megállapodás keretében – közölte az ENSZ-szóvivője hétfőn, miután Oroszország a hétvégén felfüggesztette részvételét az egyezményben.

Oroszország közölte, hogy „határozatlan időre” felfüggeszti közreműködését az egyezségben, mert nem tudja „szavatolni a polgári hajók biztonságát”, miután a fekete-tengeri flottáját megtámadták.

Az ENSZ közölte, hogy hétfőn megállapodott Ukrajnával és Törökországgal 16 hajó – 12 ukrán kikötőből kifelé tartó és 4 befelé tartó – haladási tervéről, és a nap folyamán 40 kifelé tartó, Isztambul közelében horgonyzó hajót kíván ellenőrizni.

Hírdetés

Ezzel egy időben Franciaország bejelentette, azon dolgozik, hogy Ukrajna szárazföldi útvonalon exportálhasson élelmiszert Lengyelországon vagy Románián keresztül, ne pedig a Fekete-tengeren át.

Marc Fesneau, az agrártárca vezetője az RMC rádiónak kijelentette: olyan rendszer kidolgozásán munkálkodnak, amely nem teszi ki a szállítmányokat Vlagyimir Putyin orosz elnök jó vagy ebben az esetben rossz akaratának.

A búza és a kukorica ára egyaránt emelkedett hétfőn, miután Oroszország kilépett a megállapodásból.

Fesneau azt mondta, hogy a francia fogyasztók számára „nem lesz közvetlen következménye” az orosz lépésnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »