Az ENSZ szerint nagy valószínűséggel orosz rakéta találta el az ukrán gyermekkórházat, Moszkvában ezt tagadják

Az ENSZ szerint nagy valószínűséggel orosz rakéta találta el az ukrán gyermekkórházat, Moszkvában ezt tagadják

Az ENSZ szerint nagy valószínűséggel orosz rakéta találta el az ukrán gyermekkórházat, Moszkvában ezt tagadják Kulcsár Péter2024. 07. 09., k – 12:40

Az ENSZ értékelése szerint a kijevi gyermekkórházra mért rakétacsapást nagy valószínűséggel egy orosz rakéta közvetlen találata okozta – jelentette be kedden az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziójának vezetője saját elemzéseikre hivatkozva.

A Kijevből egy genfi sajtótájékoztatóra videókonferencián bejelentkező Danielle Bell közölte: „A videofelvételek elemzése és az incidens helyszínén végzett értékelés szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a gyermekkórházat közvetlen találat érte, és nem egy elfogott fegyverrendszer okozta a károkat”. Hozzátette, hogy csapata, amely hétfőn járt a helyszínen, nem tudott végleges megállapítást tenni, de úgy tűnik, hogy a rakétát az Oroszországi Föderációból indították.

Hírdetés

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kedden azt mondta: egy Ukrajna által indított, NASAMS típusú föld-levegő rakéta csapódott be hétfőn a kijevi gyermekkórházba.

Az ukrán hatóságok korábban azt közölték, hogy Oroszország egy Kh-101, Kalibr típusú manőverező robotrepülőgéppel csapott le a kórházra.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint 16 sebesültje van a találatnak, köztük hét gyermek. A mentőalakulatok továbbra is kutatnak a romok között esetleges további áldozatok és túlélők után. A kórházépület egy része összedőlt, az intenzív osztály, a műtők és az onkológiai részleg is károkat szenvedett. A támadás miatt a betegeket ki kellett menekíteni az épületből, és el kellett rendelni a kórház ideiglenes bezárását.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »