Az ENSZ-közgyűlés elítélte Trump döntését, kilenc ellenszavazat volt

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön 128 szavazattal, kilenc ellenszavazattal és 35 tartózkodással megszavazta az amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetet.

Az ENSZ 193 tagállamot számláló közgyűlése csütörtöki rendkívüli ülése ritkaságnak tekinthető, és azután hívták össze, hogy az Egyesült Államok hétfőn megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában az egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket.

A megvétózott határozattervezet azt követelte volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, mellyel elismerte a várost Izrael fővárosának. A dokumentumot a 15 tagú BT 14 tagja támogatta.

Hírdetés

Egy 1950-ben elfogadott ENSZ-határozat értelmében össze lehet hívni az ENSZ Közgyűlésének rendkívüli ülését, hogy javaslatokat tegyenek tagországoknak kollektív fellépés céljából, ha az ENSZ BT ebben kudarcot vallott.

A világszervezet fennállása óta az ENSZ-közgyűlés mindössze 10 rendkívüli ülését hívták össze, legutóbb 2009-ben Kelet-Jeruzsálem és a palesztin területek ügyében.

Az amerikai ENSZ-nagykövet korábban sértésnek minősítette a határozattervezetet, amit szerinte Washington nem fog elfelejteni. Nikki Haley szerint az ENSZ rákényszerítette az Egyesült Államokat a vétóra, mindössze azért, mert élt döntési jogával arról, hogy hova helyezi nagykövetségét.

(MTI – HVG)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »