Az ENSZ-főtitkár nem vonja vissza: "A palesztin merényletsorozat az izraeli megszállás természetes következménye"

Az ENSZ-főtitkár nem vonja vissza: "A palesztin merényletsorozat az izraeli megszállás természetes következménye"

Ban Ki-Mún, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára egyetlen szót sem hajlandó visszavonni, sem bocsánatot kérni azért a kijelentéséért, miszerint a palesztinok által elkövetett merényletek természetes következménye a lassan fél évszázada tartó izraeli megszállásnak, a palesztinok kilátástalan helyzetének. Az ENSZ főtitkára ezt a megállapítását éppen tegnap, a holokauszt nemzetközi emléknapján tette, ami még inkább felpaprikázta a nemzetközi zsidóságot és az izraeli kormányfőt, Binjámin Netanjáhut – olvasható többi között a Válláh!Hádásot héber nyelvű hírportálon.


Ban Ki-Mún – „a terror bátorítója” (fotó: Marc Jisrael Salam)

De előbb álljon itt egy kis történelmi visszatekintő annak érzékeltetésére, hogy mennyire tartják tiszteletben az izraeli vezető politikusok az Egyesült Nemzetek Szervezetét, amelytől elvárják a leginkább politikai célokat szolgáló holokausztnap meghirdetését és annak megtartatását, ám a határozatait, döntéseit gúnyos megjegyzések közepette 1948 óta figyelmen kívül hagyják. Golda Meír miniszterelnök, az 1967-es hatnapos háború jóvoltából izraeli megszállás alá került területeken végrehajtott illegális zsidótelepítés egyik úttörője, lefektette az azóta kikezdhetetlen dogmává nemesedett tételt: aki Izrael politikáját bírálni merészeli, az antiszemita. Magyarán: aki bírálni merészeli Izrael politikáját, annak a zsidók és goj csicskásaik betörik a fejét.

Az államalapító Dávid Ben Gurion 1955 márciusában hadügyminiszteri minőségében (előtte és utána is volt miniszterelnök) az izraeli kormánykabinet ülésén a Gázai övezet megszállására tett javaslatát a nemzetközi ellenkezést előrevetítő, az ENSZ-től is tartó Mose Sárét miniszterelnöknek az ENSZ héber nevének rövidítéséhez (UM) viccesen, lekicsinylően, gúnyolódva, szójátékot képezve hozzátoldotta: „UM-S’MUM”. A héber „sámum, s’mum” szó azt jelenti magyarul, hogy „unalmas, kietlen, elhagyott”, azaz jelentéktelen, amelynek véleményét nem kell figyelembe venni.

Hírdetés

Ban Ki-Mún tehát rossz fát tett a tűzre, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának a közel-keleti, s azon belül az izraeli helyzettel foglalkozó tegnapi vitájában azt merészelte mondani, hogy a megszállt területeken és Izrael 1967-es határain belül elkövetett palesztin merényletsorozat az izraeli megszállás, a zsidótelepítés folytatódásának természetes következménye. „A palesztinok kilátástalannak tűnő helyzete a lassan fél évszázada tartó megszállás és a békefolyamat (sic!) megtorpanása (miután a Likud-kormány rendületlenül folytatja a zsidótelepítést a létesítendő palesztin állam megszállt területén – H. J.) következtében csak fokozódik”, állapította meg a főtitkár, majd éppen a holokauszt emléknapján hozzáfűzte: „A történelem folyamán az elnyomott emberek mindig tiltakoztak a helyzetük ellen, mert az ember természetében rejlik az, hogy ellenáll a megszállásnak, s időnként ez a gyűlölet és a szélsőségesség melegágyává is válhat”, mondta Ban Ki-Mún főtitkár.


Netanjáhu a ciszjordániai Éli zsidó településen (fotó: Mirjám Cáhi)

Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök, az Izrael által megszállt területeken gőzerővel folytatott zsidótelepítés rendíthetetlen kivitelezője természetesen azonnal és dühösen reagált Ban Ki-Múnnak a valóságot ábrázoló szavaira, s rögtön megvádolta azzal, hogy kijelentésével csak bátorítja a palesztin terrort, „hátszelet ad a palesztin terrornak”. (Arról nem szólt a Likud-vezér, hogy vajon ki bátorítja a zsidó telepesek gyújtogatós és egyéb terrorját a megszállt területeken – H. J.) „A palesztin gyilkosok nem akarnak államot építeni, mert ők csak egy meglevő államot kívánnak lerombolni, zsidókat akarnak gyilkolni. Ők nem a békéért és nem az emberi jogokért gyilkolnak”, jelentette ki az izraeli kormányfő, majd felháborodott megnyilvánulását így folytatta: „Az ENSZ már régen feladta a semlegességét és elvesztette az erkölcsi alapját, s a főtitkár ezen szavai egyáltalán nem javítanak a világszervezet helyzetén”, figyelmeztette Netanjáhu az ENSZ főtitkárát, aki szóvivője útján ezután üzente meg a „gázai mészárosnak”, hogy egyetlen szót nem von vissza a szerdán megismert véleményéből.

Dáni Dánún, a zsidótelepítés egyik szélsőséges szorgalmazója, Budapest volt díszvendége, a zsidó állam jelenlegi ENSZ-nagykövete a főtitkáron kívül a Biztonsági Tanácsot (BT) is kemény szavakkal illette: „A BT képmutató módon viselkedik Izraellel, az elmúlt négy hónap során, amióta Izraelben zajlik a terrorhullám, a Tanács tizenkét határozatot hozott a világban folyó terror ellen, de egyetlen egyet sem az Izraelben zajló palesztin terror ellen”, jelentette ki az izraeli ENSZ-nagykövet.

Hering J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »