Az ENSZ előtt feketíti be Moszkva az amerikaiakat

Oroszország egy olyan „fehér könyvet” osztott szét az ENSZ Biztonsági Tanácsában, amely dokumentálja az Egyesült Államok és szövetségesei jelentős polgári áldozatokat követelő szíriai katonai műveleteit – jelentette be Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

A fotókkal illusztrált „fehér könyv” Zaharova szerint azoknak szövetséges katonai akcióknak a felsorolását tartalmazza, amelyek jelentős számú civil életét követelték és súlyos károkat okoztak a polgári infrastruktúrában. Bírálta az Egyesült Államokat, amely az Oroszország katonai akciókat elítélő, Szíriából származó nem hivatalos állítások ügyében rendre hallatja hangját, ám ezúttal, egy hivatalos dokumentum esetében nem kívánt megszólalni.

A fegyvernyugvás a terrorszervezetnek kedvezett

Az aleppói helyzetről szólva kijelentette, hogy az orosz és a szíriai kormány részéről a október 20. és 23. között életbe léptetett „humanitárius fegyverszünetet” a korábban an-Nuszra Frontként ismert, ma Dzsabhat Fatah as-Sám néven működő és az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erői átcsoportosítására és készletei feltöltésére használta fel. Ezután, október 28. és 30. között, ezek a csoportok áttörést kísérelt meg Aleppó nyugati negyedeinek irányába, ami azonban kudarccal végződött.

Hírdetés

Zaharova felhívta a figyelmet, hogy az orosz légierő, amely október 18-án felfüggesztette Aleppó bombázását, ezen körülmények között sem újította fel a légicsapásokat. Mint mondta, a moratórium célja az, hogy lehetőséget adjon az Egyesült Államoknak az ellenzék mérsékelt erőinek a terroristákról való leválasztására. Mivel ez nem történt meg, Moszkva nyílt csatornákon közvetlenül szólította fel a fegyveres csoportokat a távozásra.

Pénteken tűzszünet lesz

Emlékeztetett rá, hogy pénteken (közép-európai idő szerint reggel 7 és délután 5 között) Moszkva és Damaszkusz újabb humanitárius célú tűzszünetet léptet életbe Aleppónál.

A szóvivő közölte: Oroszország óvta attól az Egyesült Államokat, hogy túlzott erőt alkalmazzon az iraki Moszul városnak az IÁ megszállása alól történő felszabadításakor. Zaharova aggodalmát fejezte ki az ottani humanitárius helyzet romlása miatt.

Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője közölte, hogy az amerikai légierő október 26-án és 31-én Moszulban és Ninive kormányzóság más településein folytatta a lakóépületek bombázását. Aleppóról szólva kijelentette, hogy ott a terroristák egy hét alatt 64 alkalommal nyitottak tüzet, 127 civil lakos halálát okozva, további 254 embert pedig megsebesítve.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »