Az ENSZ a telepeserőszak megszüntetésére szólította fel a megszálló cionista entitást Ciszjordániában

Az ENSZ csütörtökön felszólította Izraelt, hogy vessen véget a palesztinok körében elkövetett törvénytelen gyilkosságoknak a megszállt Ciszjordániában, és jelentést tett közzé, amelyben elítélte az emberi jogok gyors romlását a térségben.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa közleményében azt írta, hogy a katonai taktikák és fegyverek alkalmazása, a szükségtelen és aránytalan erőszak alkalmazása, valamint a palesztinokat érintő, széles körű, önkényes és diszkriminatív mozgáskorlátozások alkalmazása rendkívül aggasztó. Hozzátette:

az erőszak és az elnyomás intenzitása évek óta példátlan.

A jelentés felszólít a fegyverek és katonai eszközök rendőri műveletek során történő alkalmazásának azonnali beszüntetésére, a palesztinok önkényes letartóztatásának és bántalmazásának megszüntetésére, a mozgásra vonatkozó diszkriminatív korlátozások megszüntetésére.

A dokumentum továbbá foglalkozik az emberi jogok helyzetével a megszállt Ciszjordániában és az Izrael által annektált Kelet-Jeruzsálemben október 7., a Hamász által Izraelben végrehajtott támadás időpontja és november 20. között.

Hírdetés

Az október 7-ét követő hetekben a jelentés "a telepesek támadásainak erőteljes növekedését" állapította meg, "lövöldözésekkel, házak és járművek elleni gyújtogatások, valamint fák kitépése" formájában.

Türk egyben követelte: Izrael "tegyen azonnali, egyértelmű és hatékony intézkedéseket a palesztin lakosság elleni telepeserőszak megszüntetésére, vizsgáljon ki minden olyan erőszakos incidenst, amelyben telepesek és izraeli biztonsági erők vettek részt, biztosítsa a palesztin közösségek hatékony védelmét az erőszakos áthelyezés minden formájával szemben, és biztosítsa a fegyveres telepestámadások következtében elűzött pásztorközösségek visszatérését földjeikre".

A főbiztos egyben felszólította Izraelt, hogy biztosítson bejutást hivatalának az országba, amely jelentést fog készíteni az október 7-i támadásokról.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »