Az energiatárolás forradalmát hozhatja el egy új fejlesztés

Az energiatárolás forradalmát hozhatja el egy új fejlesztés

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ausztráliai kutatók szilárd elektrolitok új osztályát fejlesztették ki az újratölthető vizes cink-jód akkumulátorok számára – számol be a PV Magazine. Az elektrolitokat alkalmazó szimmetrikus cellák kiváló ciklusteljesítményt mutattak. Az újratölthető cink-jód (ZnI2) akkumulátorok az elmúlt időkben sok szakértő figyelmét felkeltették kedvező jellemzőik, például olcsó költségük és biztonságosságuk miatt. Korlátozott élettartamuk azonban továbbra is komoly kihívást jelent a gyakorlati alkalmazásban, mivel vizes elektrolitban, a hidrogén felszabadulásával a cinkelektród termodinamikai instabilitása az akkumulátor duzzadásához és meghibásodásához vezet. A rendszerekben emellett károsító dendritek növekednek. A Queenslandi Egyetem kutatói most a fluorozott blokk-kopolimerek új osztályát fejlesztették ki szilárd elektrolitokként a teljesen szilárd halmazállapotú, hosszabb élettartamú ZnI2 akkumulátorok számára. Az eredmények alapján a megoldással a cinken olyan réteg képződik, amely javítja az akkumulátor élettartamát.

Az ezen elektrolitokat alkalmazó szimmetrikus cellák kiváló ciklusteljesítményt mutatnak, szobahőmérsékleten körülbelül 5000 órán át tartják a stabilitást, míg a szilárd halmazállapotú ZnI2 akkumulátorok több mint 7000 ciklust érnek el 72,2 százalékot meghaladó kapacitásmegmaradással. A teljes ZnI2 akkumulátor több mint 7000 cikluson át közel 100 százalékos Coulomb-hatásfokkal rendelkezik, az elektrolit továbbá kiváló sebességteljesítménnyel bír. Az eredmények rávilágítanak az új, teljesen szilárdtest akkumulátorokban rejlő nagy kereskedelmi potenciálra, emellett ígéretes utat kínálnak a következő generációs ZnI2 akkumulátorokban használható fluorszilárd polimer elektrolitok tervezéséhez.

Hírdetés

A szakértők abban bíznak, hogy az ilyen technológiával még biztonságosabb lehet az energiatárolás. Az ausztráliai kutatók következő célja, hogy a jövőben az akkumulátor kialakításának gyakorlati forgatókönyveit is megvizsgálják, miközben a költségeket is ellenőrzik.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »