Az EMSZ is megoldást sürget medveügyben és kiáll Tánczos Barna mellett

Az EMSZ is megoldást sürget medveügyben és kiáll Tánczos Barna mellett

Mára már nem telhet el úgy nap, hogy ne születne híradás újabb medvetámadásokról. Az elhibázott vadgazdálkodás, a bukaresti törvényhozásban mandátumot szerzett jogalkotók közömbössége, a megoldást gátló álkörnyezetvédők és a tétlenkedő helyi hatóságok miatt a nagyvadak immár nem csupán a háziállatállományra jelentenek komoly és közvetlen veszélyt, hanem a lakosságra is. Minden újabb elvesztegetett nap, minden törvényalkotói időhúzás csak tovább növeli annak kockázatát, hogy a medvetámadások még több áldozatot szednek és újabb gazdasági károkat okoznak Erdély- és Székelyföld-szerte – írja az EMSZ országos bizottsága közleményében.

A továbbiakban idézzük a közleményt:

„Az Erdélyi Magyar Szövetség szorgalmazza a mihamarabbi és valós megoldást jelentő törvényi szintű szabályozás kidolgozását, s javasoljuk: meghatározott időszakra a medvéket nyilvánítsák vadászható nagyvadakká, hogy így – szigorú szakmai alapon történő vadgazdálkodással – a populáció egyedszáma kontrollálhatóvá váljon. Emlékeztetünk: 2019-ben már volt hasonló kezdeményezés, melyet akkor a szenátus támogatott, a képviselőház azonban nem.

Hírdetés

Fontos megjegyezni: kezdeményezésünk nem a medvepopuláció, a természeti környezetünk elleni, hanem az emberi élet védelméért tett nélkülözhetetlen lépés!

Ugyanakkor károsnak ítéljük az ügyben kampányszerű kommunikációs hadjáratot folytató radikális zöld- jól és úgynevezett állatvédő szervezetek kapcsolódó tevékenységét, akik ebben a kérdésben is a Nyugat-Európából ismert féligazságokon és hazugságokon alapuló lakossági „érzékenyítés” módszerével próbálnak közéleti nyomást kifejteni a döntéshozókra. Meggyőződésünk, romantikus állatbaráti tévképzeteikkel ellentétben a medveállomány létszámának vadászat általi szinten tartása nem környezetkárosítás, hanem sok évszázados bevált erdélyi gyakorlat a nagyvad és az ember biztonságos egymás mellett létezésének fenntartására.

Az ügyben Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert ért támadásokkal kapcsolatban pedig leszögezzük, hogy a miniszter úr a medvekérdés megoldásában számíthat képviselőinkre, és arra biztatjuk, tegye meg a szükséges bátor és gyors lépéseket!” (közlemény)

Fotó: Zdeněk Macháček on Unsplash


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »