Az Emberteremtőtől a Nightmare-ig: szavazz 2010 legjobb rockzenei albumára

Az Emberteremtőtől a Nightmare-ig: szavazz 2010 legjobb rockzenei albumára

A Rocker Rádió a tavaly márciusi lezárások idején nagy sikerrel szavaztatta meg hallgatóit a Rocker ABC játékban. Ennek a folytatása a Metal Történelem, amelynek keretében ma, március 18-án 2010 legjobb albumaira lehet szavazni. Neked melyik a kedvenced?

„Miután sajnos az idei tavasz is otthonülős lesz, úgy gondoltuk, megint összehozunk egy kis játékot. 1980 és 2020 között keressük az év rocklemezeit, persze a hallgatóink segítségével” – mondta Kalácska Gábor, a Rocker Rádió egyik alapítója.

A játékban rendkívül egyszerű részt venni: a rádió a közösségi oldalain (facebookinstagramvibertelegramhundub) megosztja az aktuális évet, amelynek rocklemezeire lehet szavazni. Ezután csupán annyi a játékos dolga, hogy beírja egy kommentbe a kedvenc albumát, amely az adott évben jelent meg. Minden komment egy szavazat, a legtöbb voksot kapott lemez nyer.

„Szeretnénk picit hozzájárulni ahhoz, hogy a bezártság órái kellemesebben teljenek. A játék talán előhoz néhány kellemes emléket az elmúlt évtizedekből” – mondta Thuróczy Richard, a Rocker Rádió másik alapítója.

A Rocker Rádió munkatársai természetesen az emlékek felfrissítésében is segítenek: a szavazás napján, 9-19 óra között bemutatják az év (szerintük) 10 legerősebb rocklemezét a műsorban. Voksolni viszont bármelyik, az adott évben megjelent albumra lehet.

Ma, március 18-án 2010 legjobbjaira lehet szavazni. Íme a mai ajánlójuk:

Sikeresen beállította a Metallica rekordját a chicagói Disturbed negyedik nagylemezével, az Asylummal. A 2010 augusztusában kiadott album a három korábbi munkájukhoz hasonlóan szintén a Billboard-lista élén nyitott a megjelenés hetében. A csapat egyértelműen hozta a tőlük jogosan elvárt szintet, a tizenhárom tételes korong maximálisan kielégítette a rajongók igényeit, akik rejtett bónusztrackként még egy U2-feldolgozást is kaptak a zenekartól.

Miután távozott a Guns n’ Roses-ból, sokáig kereste saját útját Slash, a zenekar aranykorának gitárosa. Ennek az utazásnak volt egyik fontos állomása a 2010-ben kiadott, egyszerűen csak Slash névre keresztelt nagylemez. Az album elkészítésében igazi nagypályás kollégák segítették a civilben meglehetősen visszahúzódó zenészt. Mikrofon mögé állt többek között a stúdióban Ozzy, a Motörhead főnök Lemmy, de a Black Eyed Peas pacsirtája, Fergie is tett egy kirándulást a rock világában Mr. Hudson kedvéért.

Hírdetés

Felértek a csúcsra a domoszlói kutyák, a Road legénysége negyedik nagylemezükkel, az Emberteremtővel. A 2010 októberében boltokba került, tizenkét tételes anyag a Mahasz-lista élén kezdett, valamint besöpörték a hónap legjobb magyar előadója címet is. Az album egyik szerzeményéhez, a Nem eléghez pedig Oroszlán Szonja főszereplésével forgatott videóklipet a Heves megyei alakulat.

Kis túlzással akár konceptalbumnak is nevezhetjük a svéd csatametálos formáció, a Sabaton hatodik nagylemezét, a 2010 augusztusában kiadott Coat of Arms-ot. A korongon található tizenhárom szerzemény kifejezetten a második nagy világégés legendás összecsapásainak, valamint névtelen hőseinek állít örök emléket, és nem mellesleg ez az első olyan Sabaton anyag, amiért a végelszámolásnál egy aranylemez volt a jutalom.

22 közösen eltöltött év után 2010-ben elváltak egymástól Ozzy Osbourne, valamint a Black Label Society-ből is ismert gitáros, Zakk Wylde útjai. Így a Sötétség Hercege kénytelen volt új zenésztárs után nézni, akivel alaposan megturnéztathatta aktuális albumát, a Screamet. A választás végül az egykori Firewind muzsikusra, Gus G-re esett, aki mindenki számára elfogadható szinten teljesített a stúdióban, valamint élőben egyaránt.

Egy tömény, alig harminchét perces hardcore energiabombát kaptak az arcukba az arra fogékonyak a Madball 2010-es albumával, az Empire-rel. A New York-i srácok nem gondoltak túl semmit, nem váltották meg a világot, egyszerűen csak tették a dolgukat, úgy, ahogy kell, és ahogy illik. A higanymozgásáról elhíresült frontember, Freddy Cricien pedig szinte megállás nélkül darálta a mikrofonba a komoly tartalommal bíró mondanivalóját, hol angolul, hol pedig spanyolul.

Történt némi változás az Accept soraiban, mielőtt 2010. augusztus 20-án megjelent volna a tizenkettedik stúdióalbumuk, a Blood of the Nations. Távozott a csapat éléről a smirglis hangú frontember, Udo Dirkschneider, visszatért viszont a korábbi gitáros, Herman Frank. Az Udo pótlására érkezett Mike Tornillóval felvett nagylemezt lelkesen fogadta a közönség, valamint a korabeli rocksajtó is. Az Allmusic szakírója például méltó visszatérésnek nevezte a tizenkét tételt tartalmazó korongot.

Nem kevesebb mint három videóklipet is készített az ausztrál metalcore-szörfösök kedvenc bandája, a Parkway Drive, hogy népszerűsítsék harmadik nagylemezüket, a 2010-ben kiadott Deep Blue-t. Különböző rajongói oldalakat olvasgatva szembetűnő, hogy mennyire sok kedvelőjük ajánlja sportolás közbeni zenehallgatáshoz az anyagot, valamint az is, hogy mennyire nincsenek elájulva a fanok a Deep Blue borítójától.

Súlyos tragédia árnyékában jelent meg 2010. július 27-én az Avenged Sevenfold ötödik sorlemeze, a Nightmare. Néhány hónappal korábban elhunyt a zenekar egyik fő dalszerzője és egyben dobosa, James The Rev Sullivan. Az album dobtémáit végül a Dream Theater korábbi ütőse, Mike Portnoy játszotta fel, aki különleges vendégként a lemezbemutató turnéra is elkísérte a zenekart. The Rev emlékét pedig néhány korábban rögzített vokáltémája, valamint az album borítójának grafikájában diszkréten elhelyezett feliratok őrzik a Billboard-lista élén debütáló korongon.

Bátran kijelenthetjük, hogy az amerikai thrasher alakulat, az Overkill gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Olyan apróságok, mint egy agydaganat, vagy éppen egy koncert közben bekövetkezett szélütés csak apró kellemetlenségnek számítanak a 2010-ben már tizenhatodik albumát megjelentető csapat történetében. Az Ironboundtól pedig pontosan azt kapták a rajongók, amit a korábbi kísérletezősebb lemezek után hallani akartak. Minőségi old school thrash himnuszokat, modern köntösbe csomagolva.

Szavazni facebookon ittinstagramon ittviberen itttelegramon itthundubon itttovábbi rocklegendákat hallgatni pedig itt tudtok.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »