Az elsüllyesztett Auróra

Jó pár éve már, hogy egy péntek esti sörözés végén a VIII. kerületi Aurórában kötöttem ki. Korábban is tudtam, hogy itt az egy négyzetméterre eső civil aktivisták száma kettő, mégis meglepett, amikor minden teremben a közélet ifjú titánjaiba botlottam. Azt viszont akkor még nem sejtettem, hogy valójában Soros-ügynök álcivilekkel fogok találkozni, akik fűvel kínálnak, illegálisan mérik ki nekem a fröccsöt, és még a húsz négyzetméteres építési limittel sincsenek tisztában. Szerencsére most, évekkel később a kerület kapcsolt, és azonnali hatállyal bezáratta a klub büféit. Kocsis Máté polgármester, mint mindig, most is a legigazibb problémák ütőerén tartja ujját. Neki mindig van egy jó ötlete. Ki ne helyeselte volna, amikor drogtesztet akart újságíróknak? Vagy amikor súlyos összegekkel szerette volna büntetni a 14 évnél idősebb játszótérhasználókat?

Belföld MN Józsefváros azonnali hatállyal bezáratja az Aurórát A döntést a kereskedelmi engedély hiányával is indokolják.

Persze mint az eddigiekből is kiderülhetett, nem voltam gyakori látogatója a szórakozóhelynek. Az ideológiai alapú kocsmázásért és az utcai harcokért sem lelkesedem túlzottan. Márpedig tény, Kocsis Máté regnálásának sokadik évében is egyfajta kaland végigmenni a Népszínház és a Bérkocsis utcákon, főleg sötétben. Az ember, ha teheti, nem merészkedik ide, elég naponta kétszer átszelni villamossal a Hős utcát. Szerencsére a helyzettel tisztában van a polgármester is, így most igyekszik elérni, hogy aki nem ott lakik, annak tényleg ne kelljen betennie a lábát a környékre.

Hírdetés

Külön megnyugtató, hogy miután egy szombat esti razzia során néhányaknál gyanús anyagokat találtak, gyorsan bezárták az egész Auróra Kioszkot. Viszont nem kéne itt megállni. A 888 munkatársa nemrég például arról panaszkodott egy koncertbeszámolónak álcázott általános iskolás fogalmazásban, hogy a Budapest Parkban „rommá szívott tizenévesek” ugráltak előtte. (Szegény tudósító meg is fogadta, hogy a kólamámor elől legközelebb a VIP-be menekül.) De a problémát észlelhettük már számos másik helyen is. Miként üzemelhetnek ezek után Budapesten kocsmák és közösségi házak?

Persze tudjuk jól: a többi klubban nem feltétlenül balos aktivisták gyűlnek össze ötletelni, barátkozni. Azokról a civilekről van szó, akikkel kormányközelből mostanság riogatnak, őszi akciókat, épületfoglalásokat előrevetítve. Persze az ember sosem tudja, mi mozgatja a hatalmat. Vajon tartanak ezektől és a bekövetkező rendőri reakciótól? Elvégre választási évben nem jönnének túl jól a Fidesznek ezek a vágóképek. Ezt sejteti, hogy most az Auróra büféit is maximum egy évre zárták be. De elképzelhető az is, pont ezeket a civil akciókat szeretnék kiprovokálni, hogy mutogathassanak a rendbontókra. Hiszen a kormány pozícióját a több tízezres tüntetések veszélyeztetik, és nem az, amikor fiatal aktivisták betörnek a Lendvay utcába.

Nem mintha túl sok értelme lenne találgatni. A hatalmi manőverek hátterének latolgatása ugyanolyan hiábavalónak tetszik, mint sokadszorra rámutatni: újabb határt léptek át. Mondvacsinált indokokkal, fűre-fára hivatkozva záratták be a nem épp kormánybarát Auróra büféit is, jelentősen megnehezítve így az itteni civil ház további működését. (Az Auróra állítja: semmilyen törvénysértést nem követett el.) Bátran harcba szálltak korábban napilappal, egyetemmel, kamerás újságírónőkkel és civil szervezetekkel egyaránt. Miközben a polgárok napi tapasztalata, hogy a hármas metrót, a VIII. kerületet vagy az állami kórházakat jobb elkerülni, a kormány nem létező menekültkvótákkal és söröző aktivistákkal hadakozik. Plakátokon ünnepli nemzeti konzultációját, majd megpróbálja eltüntetni az összes többi párt hirdetéseit. Látszatproblémákat kreál, lázadásról és bátorságról beszél, miközben nem mer szembenézni az igazán súlyos problémákkal. Ha pedig szembesítik mindezzel, a szavazóira mutogat, újra és újra bizonyítva: tényleg csak ennyire tartja méltónak a saját táborát is.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.07.01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »