Az első ellenlépés: Oroszország leállítja a Finnországba irányuló áramszolgáltatást

Oroszország leállítja az áramszállítást Finnországba pár óra múlva – írta meg a Twitterén Kevin Rothrock oroszországi ügyekkel foglalkozó újságíró, ügyvezető szerkesztője a Meduza angol nyelvű kiadásának.

Russia will cease all electricity deliveries to Finland, effective a few hours from now, beginning on May 14. Finland recently said it would cut Russian electricity imports by 1/3. Finland reportedly consumes 37% of all Russian electricity exports. https://t.co/dBIunNbEmP

— Kevin Rothrock (@KevinRothrock) May 13, 2022

Az orosz Inter RAO leányvállalata, a RAO Nordic Oy május 14-én nulla órától felfüggeszti az áramszolgáltatást Finnországba – erősítette meg a Fingrid, a finn villamosenergia-hálózat üzemeltetője.

Hírdetés

A RAO Nordic tájékoztatása szerint a villamosenergia-kereskedelem átmenetileg felfüggesztésre kerül a piacon értékesített villamos energia fizetési elfogadásának nehézségei miatt – áll a Fingrid közleményében. A jelentés hangsúlyozza, hogy a finn villamosenergia-piac nincs veszélyben, a kieső orosz áramot svéd szállítás és a finn termelés növelése fogja kompenzálni.

A Kommerszant által közöltek szerint az Inter RAO adatai alapján 2021-ben az orosz villamosenergia-export 21,77 milliárd kWh-t tett ki, a legtöbbet az elmúlt tíz évben. Ebből a Finnországba irányuló export 8,2 milliárd kWh volt, ami a teljes orosz áramkivitel 37 százaléka.

Csütörtökön a finn államfő és a finn miniszterelnök közös közleményben jelentette be, hogy Finnországnak haladéktalanul be kell adnia felvételi kérelmét a NATO-hoz. Moszkva erre úgy reagált, hogy meg fogja hozni a szükséges ellenlépéseket.

(Mandiner)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »