Az elrabolt vietnami vállalkozónak megsebesítették a lábát. A barátnőjének pedig eltörték a kezét

Az elrabolt vietnami vállalkozónak megsebesítették a lábát. A barátnőjének pedig eltörték a kezét

A vietnami titkosszolgálat tagjai az emberrablás során megsebesítették Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozó jobb lábát. A Szlovák Televízió riportereinek mindezt egy vietnami disszidens (jogász) mondta el, aki éppen abban az időben a vietnami börtönben ült.

Az elrabolt férfit egy nappal azután láttam, hogy Vietnamba hurcolták. „Nem az arcát érte sérülés, hanem a jobb lábával voltak problémák“ – mondta.

Thanh jogi képviselője, Petra Schagenhaufová szerint a sérülésről tanúskodik az a vér is, amit abban az autóban találták, amiben az emberrablók Thanh-t szállították.

Információk szerint Thanhon kívül a barátnője is sérüléseket szenvedett, mert a vállalkozóval együtt rabolták el a berlini parkból.

A milliókról szóló pletykák

Míg Trinh Xuan Thanh-t az emberrablás után két napig a vietnami nagykövetségen tartották Berlinben, addig a barátnőjével már aznap Vietnamba repültek.

„Megtudtuk, hogy a hölgynek el volt törve a keze“ – mondta a jogásznő.

Schagenhaufová és a Tageszeitung napilap munkatársa azokról a pletykákról is beszélt a riportereknek, melyek a pozsonyi vietnami közösségben terjedtek. Elmondásuk szerint a vietnami kormány kétmillió eurót fizetett ki egy szlovákiai magánszemélynek.

A riporterek ezzel az információval Robert Kaliňák volt belügyminisztert is szembesítették.

Hírdetés

Kaliňák: Egyáltalán nem sajnálom

– reagált Kaliňák, aki elmondta, hogy a mai napig abban bízik, hogy nem használták ki az országunk vendégszeretetét.

– mondta. Kaliňák most sem felejtette el hangsúlyozni, hogy a Bôrik hotelben a vietnami delegáció fogadásakor semmiféle bedrogozott és összevert embert nem látott.

– jelentette ki Kaliňák.

Az emberrablás ügyében a szlovák nyom már az év elején megjelent, ám az illetékes szervek sokáig azt mondogatták, hogy nálunk semmi ok nincs a nyomozásra.

Megkezdődött a büntetőeljárás

A helyzet az utóbbi napokban változott meg. A személyi szabadság korlátozása miatt indított büntetőeljárás azután kezdődött meg, hogy két rendőr bevallotta, látták, ahogy a sérült Thant-t betuszkolják a kormánygépbe.

– mondta a jogásznő az Aktuality.sk-nak.

Trinh Xuan Thanh-t tavaly nyáron rabolták el Berlinből. A német nyomozók biztosak abban, hogy a schengeni övezetből a szlovák kormánygéppel szállították el, amit az akkori belügyminiszter, Robert Kaliňák kölcsönzött a vietnami kormány delegációjának.

A vietnami vállalkozót hazájában kétszeres életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélték. Németország diplomácia úton próbálja elintézni az újbóli kiadását.

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: YouTube


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »