Az előző szövetségi kapitány menesztése a marokkói sikerek egyik kulcsa

Az előző szövetségi kapitány menesztése a marokkói sikerek egyik kulcsa

A marokkói válogatott csoportelsőként lépett tovább a világbajnokság nyolcaddöntőjébe. Ez óriási eredmény, a kilencvenes évek óta nem volt arra példa, hogy afrikai válogatott a vb-csoportja élén végezzen. Visszafelé lépkedve az időben, 1998-ban és 1994-ben Nigéria, 1990-ban Kamerun lépett a csoportja legjobbjaként tovább, 1986-ban pedig Marokkó, amely akkor Anglia, Lengyelország és Portugália előtt zárt, a mostanihoz hasonlóan, veretlenül.

A fenti kis visszapillantásból az is kiderül, hogy a Szahara alatti Afrikából már többen is elérték ezt a sikert, a futballkultúra szempontjából teljesen különböző Észak-.Afrikából eddig csak Marokkó.

Akadt előzménye annak, hogy ilyen jó az Atlasz Oroszlánjainak becézett válogatott most? Okoskodhatnánk utólag, de nem igazán. A torna előtti előzetes esélylatolgatások során szinte mindenki biztosra vettek, hogy a belgák és a horvátok jutnak majd ebből a négyesből, sőt, még a kanadaiak is több jó szót kaptak előzetesen, mint a marokkóiak.

Itthon leginkább azért volt téma a játékosnévsor, meg a keret összetétele, mert kimaradt a Ferencváros két játékosa, Ryan és Samy Mmaee. (Akiknek egyébként hatványozottan különleges lett volna a belgák elleni mérkőzés, hiszen abban az országban születtek és nőttek fel, választhatták volna azt a válogatottat is, édesapjuk révén a kamerunit is, de édesanyjuk, Fatima jogán a marokkói mellett döntöttek.)

A marokkóiak viszonylag simán kijutottak a világbajnokságra, a négyes csoportjukban hat győzelemmel, 20-1-es gólkülönbséggel léptek túl a Bissau-Guinea, Guinea, Szudán hármason, majd a vb-kijutásért az idegenbeli 1-1 után 4-1-re megverték a Kongói Demokratikus Köztársaság csapatát. Ez is mutatta, a kontinens legszűkebb elitjébe tartoznak – azt meg az Afrikai Nemzetek Kupája legutóbbi három sorozata, amelyeken egyszer sem jutottak még az elődöntőbe, hogy azért nem a legerősebbek.

Igaz, az elmúlt években a bosnyák származású, játékospályafutása során, a hetvenes években, az FC Nantes színeiben a francia bajnokság leggólerősebb játékosai közé tartozó Vahid Halilhodzicnak rótták fel, hogy bár lehetne erősebb is a keret, néhány nagy sztár bojkottálja a csapatot. Elsősorban az Ajax korábbi, a Chelsea jelenlegi támadója, Hakim Zijes, aki úgy összeveszett a kapitánnyal, hogy csak azt követően tért vissza, hogy Halilhodzic távozott.

Hírdetés

Zijes több mint 40 mérkőzést játszott már a marokkói válogatottban, egészen 2021 júniusáig. A Burkina Faso elleni barátságos mérkőzést követően a kapitány kirakta a keretből, azt állítva, hogy fegyelmi problémák vannak a csatárral.

A Chelsea játékosa aztán februárban bejelentette, hogy visszavonul a válogatottságtól, de a marokkói szövetség elnöke, Fuzi Lekzsá ragaszkodott ahhoz, hogy az ajtó mindig nyitva álljon előtte. A hírek szerint elsősorban azért küldték el Halilhodzicot, hogy Zijes visszatérjen.

A bosnyák edző augusztusi menesztése után kiadott közleménybe nem nehéz ezt a gondolatot „beleolvasni”: „Tekintettel a Marokkói Királyi Labdarúgó-szövetség és Vahid Halilhodzic edző közötti nézetkülönbségekre és eltérő elképzelésekre, a labdarúgó-válogatott felkészítésének legjobb módja a 2022-es katari világbajnokságra az volt, hogy a két fél közös megegyezéssel a válás mellett dönt.

A Marokkói Királyi Labdarúgó Szövetség szívből jövő köszönetét fejezi ki Vahid Halilhodzic edzőnek azért az időszakért, amikor a nemzeti csapatot irányította, s mindenekelőtt azért, mert egy ígéretes fiatal csapattal kijutott a 2022-es világbajnokságra. A Marokkói Királyi Labdarúgó Szövetség megerősíti, hogy minden eszközt és lehetőséget megad a nemzeti csapat megfelelő felkészítéséhez a 2022-es katari világbajnokságon való részvételhez.”

Vahid Halilhodzic távozása után Valid Regragui került a szövetségi kapitányi posztra. Franciaországi születésű, nyolc éven játszott a marokkói válogatottban. Ezek mellett két érv szólt mellette: korábban dolgozott Katarban és idén nagy sikert ért el klubjával, a casablancai Vidaddal: megnyerte az Afrikai Bajnokok Ligáját. Elsősorban azt várták tőle, hogy minden Európában játszó sztárjátékost megnyerjen a csapatnak. Nem csak Zijest, hanem Abdelrazak Hamdallahot és a Bayern München játékosát, Nusszer Mazrauit is.

Mindhárman visszatértek, közülük Zijes és Mazraui a világbajnokságon is a marokkói válogatott legjobbjai közé tartozik.

Nyitókép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »