Az előválasztás részeredményeire már szerda délután fény derülhet

Az előválasztás részeredményeire már szerda délután fény derülhet

A nagyszámú részvétel miatt valószínű, hogy három miniszterelnök-jelölt közt dől el a második körben, ki lesz Orbán Viktor kihívója

– fogalmazott Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke a Klubrádióban.

Úgy látja, hatalmas az érdeklődés az előválasztás iránt, ami az is bizonyít, hogy Magyarország következő miniszterelnökére és az előválasztás képviselőjelöltjeire összesen több mint 570 ezren szavaztak kedd reggelig. Késedelmek éppen ezért, valamint a kapacitások szűkössége miatt előfordulhatnak – fűzte hozzá.

Magyar arról is beszélt, szerinte egyértelmű a részvételi számok alapján, hogy nagyon sokan bele akarnak szólni a magyar politikába és abba, hogy kik irányítsák az országot a 2022-es országgyűlési választásokat követően. Emiatt elképzelhetőnek tartja, hogy végül 600 ezernél többen szavaznak majd az előválasztáson.

Hírdetés

A bizottság elnöke úgy véli, ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul,  

szerda délután részeredményeket, a késő délutáni, esti órákban pedig már eredményt is hirdethetnek az előválasztás első fordulójában.

Kitért arra is a bennfentesnek tartott értesülések kapcsán, hogy az urnákba nem láthat bele senki, így nincs egyértelmű információ, amire alapozni lehetne. 

A CVB elnöke hangsúlyozta, tényleges végeredmények október 10-ére várhatóak, és október közepére tekinthetőek majd véglegesnek.

Az ellenzéki előválasztás első fordulója kedden, azaz ma este zárul; de a második forduló rajtja a tervezettnél akár egy héttel is későbbre csúszhat. A második fordulóban, ha egyik aspiráns sem szerzi meg a szavazatok legalább 50 százalékát, a három legtöbb voksot kapó miniszterelnök-jelöltre lehet majd szavazni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »