Az előrehozott választás sem kizárt Németországban

Az előrehozott választás sem kizárt Németországban

Mihelyt megjelentek az első eredmények vasárnap este, a német szociáldemokraták (SPD) bejelentették: nem folytatják a nagykoalíciót, mert újabb négyéves közös kormányzás a párt végét jelentené. A szocdemek ellenzékből akadályozhatják meg, hogy a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt legyen a legnagyobb kormánykritikus erő. Az SPD Andrea Nahlest választja frakcióvezetőjének. Az eddigi szociális miniszter nyitott a szélsőbaloldali Die Linke felé is. A negyedik Merkel-kormánnyal szemben így nem az AfD, hanem egy szélesebb baloldali összefogás jelenhet meg alternatívaként.

Persze ehhez először meg kéne alakulnia ennek a kormánynak. Angela Merkelre kancellárságának legnehezebb koalíciós tárgyalásai várnak. A német parlamenti erőviszonyok alapján egyetlen koalíciós lehetőség maradt számára: a keresztény uniópártok (CDU/CSU) összefogása a polgári liberális Szabad Demokratákkal (FDP) és a balliberális Zöldekkel. Berlinben soha nem alakult még ilyen kormány. A pártok színei alapján Jamaica-koalíciónak nevezett összefogás tartományi szinten is csak az északi Schleswieg-Holsteinben működik, az ottani együttműködést a helyi pártvezetők személyes barátsága könnyíti. Szövetségi szinten azonban e pártok között jelentős különbségek vannak.

Különösen a bajor CSU és Zöldek között élesek az ellentétek. Horst Seehofer CSU-elnök azon liberális menekültpolitikát okolja a választási fiaskóért, ami a Zöldek egyik fő programpontja. A Zöldek csak akkor hajlandóak belépni a negyedik Merkel-kormányba, ha továbbra sem korlátozzák a menekültek számát. Ugyanők azonban meglepő módon más kérdésekben engedékenynek mutatkoznak. Winfried Kretschmann, a leggazdagabb Baden-Württemberg tartomány zöld kormányfője szerint a Jamaica-koalíció egy gyakorlati szükségszerűség, amit fel kell vállalnia az ökopártnak: „valakinek kormányoznia kell ezt az országot”. Kretschmann maga amúgy a CDU-val alkot helyben koalíciót. A kereszténydemokraták és a Zöldek a szintén jómódú Hessen tartományban is elég jól kijönnek egymással.

A Zöldekkel szemben a liberális FDP-nek is jelentős fenntartásai vannak. Elutasítja például az ökopárt javaslatát a dízelmotorral működő autók tilalmáról, de a két alakulat az Európai Unió kapcsán is eltérő nézeteket vall. Míg a Zöldek a további integráció hívei, az FDP ellenzi az eurózóna tényleges gazdasági övezetté alakítását, a transzferuniót.

Hírdetés

Míg a CSU alkupozíciói katasztrofális választási eredménye miatt alacsonyak (a párt Bajorországban több mint tíz százalékot zuhant), a Zöldek és a polgári liberálisok a választások nyerteseiként bátran tehetik követeléseiket az asztalra. Christian Lindner, a parlamentbe tíz százalék feletti eredménnyel visszakerült FDP elnöke ki is jelentette: az esetleges Jamaica-koalíció pártjainak ugyan matematikai többségük van, de az egyes pártok a választóiktól más-más politikára kaptak felhatalmazást. Az FDP közzétette a maga feltételeit, amelyekből nem hajlandó engedni: a digitalizáció felgyorsítása, a dízelmotorral működő autók további engedélyezése, Emanuel Macron EU-terveinek elutasítása, az oktatás széleskörű reformja, radikális adócsökkentés, illetve ellenőrzött bevándorlás kanadai mintára.

http://mno.hu/

Hiába vannak jelentős különbségek az FDP és a Zöldek között, alapvetően mindkét pártot az átlagnál jobb módú és tanultabb felső középosztálybeliek támogatják. Társadalmi hátterüket tekintve éppen ezért a Jamaica-koalíció nem annyira forradalmi: alapvetően a polgári közép pártjai állnának össze. Elképzelhető kompromisszum, hogy az FDP főleg a gazdaságpolitikában érvényesítheti akaratát (például a gazdasági vagy pénzügyminiszteri poszt megszerzésével), míg a Zöldek a külpolitika terén domboríthatnak. A negyedik Merkel-kormányban amúgy a zöld Cem Özdemir vagy a szabaddemokrata Alexander Lambsdorff gróf kaphatja a külügyi tárcát. Mindketten a jelenleginél keményebb vonalat képviselnének Orbán Viktorral szemben.

Mindazonáltal nem kizárt, hogy a koalíciós tárgyalások végül zátonyra futnak. A Jamaica-koalíció alternatívája ez esetben egy instabil kisebbségi kormány vagy a bizonytalan kimenetelű előrehozott választás lenne. A CDU ezt elkerülendő a Zöldek és az FDP felelősségérzetére appellál.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »