Az elmúlt másfél évszázad legforróbb éve volt a tavalyi – Szlovákiában is rekordok dőltek

Az elmúlt másfél évszázad legforróbb éve volt a tavalyi – Szlovákiában is rekordok dőltek

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatrológusai szerint a 2020-as esztendő 1,3 Celsius-fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál. Az év azon szakához szokatlanul melegnek bizonyult a februári és decemberi hónap. Májusban pedig a leghidegebb volt az ilyenkor mért átlaghoz képest. Gyakorlatilg a tavaszi hónapokat leszámolva az év többi hónapja szokatlanul és rendkívüli mértékben meleg volt.

Tavaly a legmagasabb nappali hőmérsékletet Szencen mérték, ott júliusba 36 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A leghidegebbet pedig márciusban mérték (-22 fok). Októberben hullott a legbőségesebben az eső, de a február is nem csak nagyon meleg, de nagyon csapadékos is volt, az április ellenben rendkívül száraznak bizonyult.

Hírdetés

A 2019/2020-as tél szokatlanul kevés csapadékot hozz, ami súlyos aszályt eredményezett az elmúlt évben – valószínűleg az év fő híre lett volna, ha nincs a koronavírusjárvány. Az 1961 óta nem látott, országszerte tapasztalt csapadékhiány a talaj felső rétegének csapadéktartalma veszélyesen alacsony volt.

Meteorológiai szempontból is emlékezetes volt a Balaton felett kialakuló, majd Szlovákián keresztül Lengyelország felé távozó szupercella, amely Nagymegyer környékén okozott súlyos károkat.

TA3.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »