Az elmúlt húsz év legnagyobb katonai parádéját fogják megrendezni

Az elmúlt húsz év legnagyobb katonai parádéját fogják megrendezni

Vang Hsziao-hui, kínai propagandaminiszter csütörtökön bejelentette: Kína a legnagyobb katonai parádéval emlékezik meg október 1-én a Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulójáról.

Az évforduló alkalmából beszédet mond a Tienanmen téren Hszi Csin-ping kínai elnök, ezt követően pedig katonai parádét és felvonulást tartanak. Az esti órákban ugyanitt művészeti előadás és tűzijáték lesz megtekinthető.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb ilyen jellegű bemutatója lesz,

felülmúlva a Kínai Népköztársaság kikiáltásának ötvenedik és hatvanadik évfordulóját, illetve a második világháború lezárásának 70. évfordulóján tartott katonai parádékat is – nyilatkozta Caj Csö-csün, az esemény szervezésével megbízott kormányhivatal helyettes.

Hírdetés

A nagyszabású katonai parádét egyes megfigyelők erődemonstrációnak tartják, amellyel a több mint két hónapja tüntető hongkongiaknak akarnak üzenni. A bejelentés napján, csütörtök hajnalban a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége végrehajtotta szokásos, éves kontingenscseréjét. A csapatforgatás rutinszerű dolog, aminek dátumát előre tudni lehetett, figyelemre méltó azonban, hogy a kínai állami sajtó a megszokott gyakorlattól eltérően tág teret szentelt ennek, és még mielőtt a csere befejeződött volna, felvételeket is közölt róla.

Csou Csen-ming katonai szakértő úgy nyilatkozott a kínai sajtó híradásairól, hogy épp a félreértések és találgatások elkerülése végett írnak róla. Elmagyarázta, hogy ha a helyőrség csapatai éjszaka, titokban érkeztek volna Hongkongba mindenféle bejelentés nélkül, az félelmet keltett volna a sajtóban és a lakosságban. A kérdésre, hogy a helyőrség létszámát növelhetik-e egy esetleges beavatkozás céljából, a szakértő úgy válaszolt: a hadsereg szigorú költségvetése korlátozza a csapatok bővítésének lehetőségét, annak létszáma a jövőben is 6-7 ezer fő között lesz.

A kínai hadsereg helyőrsége a törvények szerint akkor vethető be Hongkongban, ha a város kormányzata erre felkéri,

egy esetleges beavatkozás lehetőségét sem Peking, sem pedig a hongkongi vezetés egyelőre nem tartja indokoltnak. Egyes megfigyelők szerint azonban Peking nem fogja hagyni, hogy a 70. évfordulót beárnyékolják a Hongkongban zajló kormányellenes demonstrációk.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »