Az elmenekült miniszterelnök több millió dolláros tárgyaira bukkantak

Az elmenekült miniszterelnök több millió dolláros tárgyaira bukkantak

Az Ukrajnából elmenekült miniszterelnök vagyontárgyaira bukkantak egy kijevi lakásban. Az ENSZ főbiztosa elítéli az izraeli telepek engedély nélküli építését. Csak két párt számítható biztosan a parlament tagjának Romániában. Külföldi lapszemle.

Nagy értékű antik festményeket, ikonokat, díszfegyvereket, ritka pénzérméket és egyéb értéktárgyakat talált egy kijevi lakásban az ukrán rendőrség. Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolója szerint a hatóságok bizonyosra veszik, hogy  a lefoglalt műtárgyak a hatalomváltó Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben külföldre menekült Mikola Azarov volt miniszterelnök tulajdonát képezik. Azarov sajtójelentések szerint jelenleg Oroszországban tartózkodik épp úgy, mint a leváltott ukrán államfő, Viktor Janukovics. A műtárgyak értékét még szakértőknek kell megbecsülnie, de ukrán hírforrások szerint összesen több millió dollárt érhetnek. A rendőrfőnök állítsa szerint véletlenül bukkantak a lerakatra egy másik bűnügyben folyatott nyomozás közben.

Hírdetés

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa felszólította  Izraelt, hogy vizsgálja felül azokat a terveit, amelyek engedélyeznék előretolt állások kiépítését a megszállt palesztin területen. A brit The Guardian írása szerint ezeknek a telepeknek a törvényes engedélyezése még több palesztint foszt meg a földjétől és a megélhetésétől. Az izraeli parlament szerdán, első olvasásban már elfogadta az idevágó törvény tervezetét. Zeid Raad al-Husszein főbiztos felszólította a képviselőket, hogy alaposan fontolják meg a törvénytervezet támogatásának a kérdését, mert a törvénynek messze ható következményei lennének.

A tervezetet élesen elítélte az Arab Liga is, amely szerint a nemzetközi közösség most láthatja meg az izraeli kormány igazi arcát.

Romániában csak két párt – a győzelemre legesélyesebb Szociáldemokrata Párt és a jobbközép Nemzeti Liberális Párt – lehet biztos abban, hogy a hét végi választásokon parlamenti mandátumot szerez a csütörtökön közzétett utolsó felmérés adatai szerint. A romania tv beszámolója szerint az IRES közvélemény-kutató intézet felmérésből kiderül, hogy további három román párt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség haladja meg az ötszázalékos parlamenti küszöböt a kutatás háromszázalékos hibahatáránál kisebb mértékben. A megkérdezettek 44 százaléka a szociáldemokratákra, 23 százaléka a nemzeti liberálisokra készül szavazni. Az IRES által megkérdezett választók 42 százalékra biztosra ígérte részvételét a vasárnapi választásokon, további 28 százaléka valószínűnek tartja, hogy elmegy szavazni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »