Az ellenzéki képviselők egy része sem értette, miért vonultak ki Gyurcsányék

A 199-ből 198-an letették az esküt, így megalakult az új Országgyűlés. Az eskütétel után azonban Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK és a Momentum politikusai, valamint a Párbeszéd frakció egy része kivonult az ülésteremből. Hetek óta tervezgették a baloldali pártok, hogy mit tegyenek az alakuló ülés napján, ez lett belőle. Bár a nyilatkozatokból úgy tűnhet, hogy a képviselők egy része sem értette, tudta, hogy ennek mi értelme – számolt be róla az M1 Híradó.

Egymás után vonultak be a baloldali politikusok délelőtt a Parlamentbe. Nem mindenki érkezett meg az alakulóülés kezdetére. A Demokratikus Koalíció képviselői csak dél előtt, az eskütételre ültek be az terembe.

Ahogyan az várható volt, ezután sem maradtak sokáig. Miután lezajlott a mandátumigazolás és az eskütétel – Gyurcsány Ferenc vezetésével a DK, a Momentum és a Párbeszéd egyes képviselői is kivonultak a teremből. Közben a Jobbik, az MSZP és az LMP politikusai is helyükön maradtak.

Az újságírók a DK-s Grézy Zsolttól próbálták megtudni a kivonulás okát, ő azonban ekkor még tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésekre.

Fekete-Győr András közben a Parlament előtt magyarázta a történteket. A bukott pártelnök azt mondta: szerintük nem demokratikus a választási és a médiarendszer ezért álltak fel, eközben a teljes ellenzéki szavazótábort pártja támogatóihoz sorolta.

1,9 millió választópolgár arra kért bennünket, hogy legyünk az ő hangjai a magyar Parlamentben és azon kívül is. Kivonultunk ugyanakkor az érdemi részéről az alakulóülésnek, mert egy olyan választási rendszer, egy olyan médiarendszer működik Magyarországon, ami tudjuk, hogy nem demokratikus” fogalmazott.

Hírdetés

A Momentum korábban azzal is fenyegetőzött, hogy képviselőik el sem mennek az alakuló ülésre, ezt végül nem tartották be, és mind a tíz képviselőjük letette az esküt.

Az újságíróknak hétfőn erre Fekete-Győr András azt mondta: megváltoztatták a döntésüket, mert az ellenzéki pártokkal nem tudtak megegyezni a kérdésben.

A DK a Momentum és a Párbeszéd kivonulását a többi ellenzéki párt sem nézte jó szemmel. A Mi Hazánk elnöke Toroczkai László nonszensznek nevezte a történteket.

Az, hogy megnyerte a Fidesz a választásokat, az hogy a baloldali összefogás úgy szerepelt, ahogy, illetve, hogy a Mi Hazánk Mozgalom bekerült a Parlamentbe, senki nem kérdőjelezi meg. Na, most innentől kezdveakkor miről szól ez a kivonulás, bevonulás? Fölvesszük a pénzünket, nem vesszük fel a pénzünket? Elvégezzük a munkát, nem végezzük el a munkát?” – tette fel a kérdést.

Az LMP-s Ungár Péter pedig azt mondta: rossz folyamatok indultak el a baloldalon.

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »