Az ellenzék Simkovičovát és Suskot is leváltaná – ám közben egy privilegizált progresszív kör védelméről van szó

Az ellenzék Simkovičovát és Suskot is leváltaná – ám közben egy privilegizált progresszív kör védelméről van szó

Az ellenzék két miniszter leváltására összehívott rendkívüli üléssel szakítaná meg az uborkaszezont. Martina Šimkovičová (SNS) kulturális minisztert és Boris Susko (Smer) igazságügyi minisztert váltanák le. A rendkívüli üléshez szükséges aláírásokat pénteken adták le, a szabály szerint egy héten belül össze kell hívni az ülést. Nagy fordulatok nem várhatók, ám a kormány és az ellenzék egymásnak feszülése hangos verbális csatákat ígér. Annál is inkább, mert a leváltások kapcsán az ellenzék és a kormány is saját privilegizált körét védi.

Šimkovičovát azért akarja eltávolítani az ellenzék, mert leváltotta a Szlovák Nemzeti Színház és a Szlovák Nemzeti Galéria igazgatóját. Mindkét illető a progresszívokhoz volt beágyazódva, minimum ideológiai vonalon, így a PS és az SaS karcsörtetése nem meglepő.

Matej Drlička, az SND igazgatójának leváltására azután került sor, hogy az eltávolította a szlovák nemzeti balettársulat vezetőjét, Nina Polákovát. Ezt követően Šimkovičová leváltotta Drličkát, majd Alexandra Kusát, az Szlovák Nemzeti Galéria igazgatóját.

Ez utóbbi esetben a miniszterasszony gyanús pénzügyi machinációval, pazarló gazdálkodással indokolta a döntését. Történetesen arról van szó, hogy Kusá apja volt volt a galéria épületeinek felújítását kivitelezője. Kusá azzal védekezett, hogy a pályázatot apja még öt évvel azelőtt nyerte el, hogy ő igazgatójává tették volna.

Igen ám, de a kivitelezés csak 2016-ban kezdődött el, mert 2009-ben a felújítást a globális gazdasági válságra való tekintettel elhalasztották. Ráadásul, az eredeti, 2005-ös szerződéshez ne kevesebb, mint 11 kiegészítést csatoltak, amelyeknek zömét Kusá igazgatósága idején írták alá, és amelyek összértéke kétmillió euróra tehető. Az igaz, hogy Kusá csak 2010-től volt a Galéria igazgatója, de már 2000-től a Szlovák nemzeti Galériánál dolgozott, szóval az időbeli eltérés sem ad akkora alibit, mint azt a progresszívek szeretnék.

Az sem mellékes, hogy Šimkovičová több közpénzekből folyó támogatásokkal foglalkozó bizottság tagját is lecserélte. Mivel itt is komoly beágyazottsága volt a progresszíveknek, a változás alapvetően nekik fáj a legjobban.

Fontos körülmény, hogy a pénzosztásért felelős bizottságokban kulcsszerepet játszik a PS egyik képviselője, Zora Jaurová. Šimkovičová azt állítja, hogy a bizottságokban politikai alapon osztották a támogatásokat, ami elég életszerűnek tűnik. Főleg, hogy Jaurová csak azzal tud takarózni, hogy a törvény külön nem tiltja, hogy képviselő is ott üljön a bizottságokban – ám a józan ész ettől még  összeférhetetlenséget gyanít.

És ne felejtsük el, hogy Šimkovičovát már az év eleji tömegtüntetéseken is le akarták váltani, akkor is azért, mert elzárta az állami pénzcsapokat a szivárványos propagandát folytató szervezetek felé, amelyek az elmúlt években alaposan el voltak eresztve pénzzel.

Suskot Kováčik miatt távolítanák el

Hírdetés

Boris Susko (Smer) igazságügyi minisztert ellenben már a Smer privilegizált ismeretségi köre miatt akarják eltávolítani. A múlt héten ugyanis Susko az igazságügyi miniszter törvény által biztosított jogával élve átmenetileg szabadlábra helyezte Dušan Kováčik volt speciális ügyészt, akit korábban nyolc év szabadságvesztésre ítéltek korrupció miatt.

Kováčikról érdemes tudni, hogy 2004-től volt a Speciális Ügyészség elsőszámú ügyésze, és arról vált hírhedté, hogy módszeresen söpörte a szőnyeg alá a korábbi smeres kormányok korrupciós ügyeit. Hatvanegynéhány ügy nyomozati anyaga landolt az ő asztalán, ebből kétszer indított eljárást.

A Susko elleni hangulatkeltés azonban csak félig megalapozott. Kováčik szabadlábra helyezése ugyan ellentmondásos lépésnek nevezhető, de csak átmeneti, és egyelőre még nem biztos, hogy szabadlábon is marad. Ügyében a Legfelsőbb Bíróság jár el, és csak akkor szabadulhat, ha a testület helyben hagyja rendkívüli jogorvoslati beadványát. Ellenkező esetben megy vissza a hűvösre.

Két ellentétes oldal, azonos motiváció

Ha megnézzük a miniszterek leváltásának indokait, azt látjuk, hogy egyáltalán nem a polgárok érdekei mentén feszül egymásnak a két politikai tábor, hanem az általuk privilegizált személyek és csoportok védelmében járnak el.

A progresszívek védik pozíciójukat azokon a pénzcsapokon, amelyekre korábban sikerült rátelepülniük és amelyekre igényt tartanak, hogy finanszírozni tudják a PS-t kívülről támogató NGO-kat.

A kormány pedig két hónappal az utolsó releváns választás után (EP-választás) elérkezettnek látja az időt, hogy kiebrudálja a progresszíveket azokból a posztokból, amelyeket arra használnak, hogy a kormányellenes hangulatkeltést finanszírozzák.

És közben a kormány megpróbálhatja rehabilitálni azokat a politikai kinevezetteket, amelyek anno kiszolgálták a smeres kormányokat. Nem csak Kováčikról van szó.

Peter Žiga (HLAS) helyettes házelnök is megúszhatja az ellene indított vádemelést, köszönhetően az év eleji Btk-módosításnak, amely új elévülési időket vezetett be.

Žiga a vád szerint még 2016-ban követett el korrupciós bűncselekményt, a rendőrség 2021-ben emelt ellene vádat. A vádemelés óta több mint három év telt el, így már túlment a most bevezetett hároméves elévülési idő határán.

A hírek szerint megúszhatja az eljárást Peter Košč vállalkozó, Peter Kažimír volt smeres pénzügyminiszter és Robert Fico kormányfő jóbarátja, Miroslav Výboh oligarcha is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »