Az ellenzék ott folytatja a cicaharcot, ahol abbahagyta

Az ellenzék ott folytatja a cicaharcot, ahol abbahagyta

„Ti vagytok az új ellenzék” – közölte a kormányellenes tüntetőkkel Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester. A mandátumot szerzett ellenzéki pártok úgy tűnik, nem így gondolják, Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció szóvivője nem azonosult a hódmezővásárhelyi polgármester szavaival, ő úgy érzi, az ellenzéket bejuttatták az Országgyűlésbe a szavazók. Hétfőn egyeztetni kezdtek az ellenzéki pártok – a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, a DK és az LMP –, amire kevés példa volt a választások előtt.

Boros Bánk Levente szerint kétségtelen, hogy nagy nyomás van rajtuk az elégedetlen, ellenzéki szavazók részéről, akik ugyan kisebb létszámban, de már második alkalommal vonultak utcára a hétvégén.

„Úgy tűnik, hogy mind az ellenzéki szavazók, mind az Országgyűlésbe jutott pártok tekintetében mintha mi sem történt volna, ugyanott folytatják, ahol a választások előtt abbahagyták” – vélekedett a Médianéző igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Egyedül Gyurcsány Ferenc pártja tűnik egységesnek az ellenzéki oldalon

Az ellenzéki pártok továbbra is egy belső kényszert éreznek arra, hogy valamilyen összefogást csiholjanak – tette hozzá. „Az ellenzéknek lehet, hogy egy olyan katarzisra van szüksége, ami tiszta helyzetet teremt számukra” – fogalmazott a politológus.

„Ez a mozgás továbbra sincs meg, úgy tesznek, mintha az együttműködés lenne a céljuk, miközben önmagukban is súlyos belső feszültségekkel terheltek az ellenzéki pártok” – mondta, majd úgy folytatta: az LMP-ben tettlegességig fajult a történet, Vona Gábor visszavonult, utódlásáról pontosat még nem lehet tudni, az MSZP-ben pedig lemondott az elnökség.

Egyedül Gyurcsány Ferenc pártja az, amelyik még egységesnek tűnik – mondta Boros Bánk Levente.

Hírdetés

Önjelölt politikusok léptek színpadra

Nincsenek jó állapotban az Országgyűlésbe jutott ellenzéki pártok, de a tüntetők között is egyfajta feszültség érződik, érdekellentétekkel lehet találkozni. A parlamenti pártoknak nem érdekük, hogy újabb szereplőket engedjenek be saját maguk közé – közölte a politológus.

Az ellenzéki pártok nem tudták megoldani az összefogást a választások előtt, az együttműködés mítosza már sokadszorra is megdőlt, de továbbra is ezt próbálják magukra erőltetni. Sikertelenségüknek köszönhetően olyan önjelölt politikusok léptek színpadra, mint Márki-Zay Péter vagy Gulyás Balázs – tette hozzá.

Nincs itt az ideje az egységesítésnek

Boros Bánk Levente azt mondta: „a politikai csillagok hihetetlen együttállása” kellett ahhoz, hogy Márki-Zay Péter megnyerhesse a polgármesteri széket, elképzelhető, hogy még a jövő évi, önkormányzati választás előtt elveszíti azt.

Hódmezővásárhely polgármesterét jobb híján emelte pajzsára az ellenzék – tette hozzá a politológus. Úgy fogalmazott: az ellenzékiség intézményes problémája, hogy a következő országgyűlési választás négy év múlva lesz, nem most van itt az ideje egy nagyobb egységesítésnek, ez jelenleg egy pótcselekvés.

Kossuth Rádió 180 perc / hirado.hu

The post Az ellenzék ott folytatja a cicaharcot, ahol abbahagyta appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »