Az ellenzék már most magyarázza a vereséget

Az ellenzék már most magyarázza a vereséget

Egyre több szó esik a magyar választási rendszerről, és akik szót ejtenek erről, azok leggyakrabban az ellenzéki politikusok és különböző aktivisták. Élesen bírálják, és előre jelzik, hogy ez a választási rendszer gyakorlatilag ellehetetleníti azt, hogy ők érvényesülhessenek.

A kritikusok szerint azonban az ellenzék által felsorolt igazságtalanságok együtt egy elég erős korlátot jelentenek a frissen kezdeményezett szervezeteknek, mozgalmaknak, újaknak és kicsiknek. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a Kossuth rádió 180 című műsorában reagált az ellenzék álláspontjára.

Az igazgató nem ért egyet a kritikákkal, hiszen mint mondta: amennyiben azt feltételezzük, – és ez így is van – hogy érvényesülnek a választásra vonatkozó legfőbb elvek, nem tudunk olyanról beszélni, hogy egy választási rendszer igazságos vagy igazságtalan – hangsúlyozta Szánthó Miklós.

Európa szerte számos különféle megoldás alakult ki az igazságosság jegyében, azonban Magyarországon nem tudunk igazságos vagy igazságtalan választási rendszerről beszélni. A kritikák egyik legfőbb mondanivalója az, hogy a magyar választási rendszer nem arányos. Nem pontosan tükrözi a leadott szavazatok százalékszáma a parlamenti mandátumok számát, arányát. Ebben az a groteszk, hogy ez valójában 1990 óta így van – fogalmazott az igazgató.

Szánthó Miklós elmondta: nem kell jogértőnek lenni ahhoz, hogy ezt megértsük, elég a józan ész. A kritikusok olyan elemeket bírálnak, amelyek a korábbi szabályozásban is vagy benne voltak, vagy korábbi bírósági gyakorlatot ültetett át az új jogszabály. A kritikák politikai éle kapcsán Szánthó Miklós hozzátette: az ellenzéki erők azt érzik, hogy nincs politikailag esélyük a választásokon győzedelmeskedni, ezért egy olyan fogódzódót próbálnak találni, amellyel megmagyarázható lesz a vereségük a 2018-as országgyűlési választások után. Utólag a választási rendszert fogják illegitimnek beállítani az ellenzéki pártok – véli az igazgató.

Hírdetés

Szánthó Miklós szerint a Fidesz-KDNP az a politikai erő, aki 2006 óta kormányzati pozícióban beszél, egész egyszerűen népszerűségét folyamatosan tartja és nem látszik olyan más politikai erő az ellenzékben, amely meg tudná szorongatni a jelenlegi kormánypártot. A kormány leváltásához csupán elegendő népszerűségre lenne szükség, azonban ezzel egyik ellenzéki párt nem rendelkezik – hangsúlyozta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

Nőtt a Fidesz népszerűsége, az ellenzékiek támogatottsága nem mozdult

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma reggel című műsorában kommentálta a Medián által készített friss felmérést. A felmérés alapján a Fidesz népszerűsége nőtt, a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának szavazataira számíthat a kormánypárt. Az MSZP támogatottsága nem mozdult ki a 8 és 11 százalék közötti sávból, a Jobbik 13 százalékon áll, a DK és az LMP támogatottsága változatlanul a parlamentbe jutás 5 százalékos küszöbe körül ingadozik.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal való beszélgetést ide kattintva teljes hosszúságában megtekinthetik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »