Az ellenzék és az MKP nagy napja – Íme, a megyei választások nyertesei és vesztesei

Az ellenzék és az MKP nagy napja – Íme, a megyei választások nyertesei és vesztesei

Komoly kormányváltó hangulat van az országban, ezt mutatják a megyei választások eredményei is.

 

Míg a voksolást országos szinten az ellenzék, addig Dél-Szlovákiában a Magyar Közösség Pártja nyerte.

 

A Smernek az eddigi hat helyett csak két megyét sikerült megtartania, Kotleba elbukta Besztercebánya megyét a független Luntnerrel szemben, Kassán szintén a független Trnka győzött a Smer favoritja, Raši ellenében. Az ellenzéki koalícióban induló OľaNO kettő, az SaS egy, a KDH egy megyefőnöki pozíciót szerzett.

 

Az MKP mindkét megyefőnökjelöltje ígéretes eredményt ért el. Mind Berényi, mind pedig Farkas mögött erős magyar frakció sorakozik fel Nagyszombat illetve Nyitra megyében, így a további tárgyalások eredményei akár megyei alelnöki posztot is érhetnek a magyar pártnak.

 

Ami a megyei képviselői helyeket illeti, a magyarok által lakott öt megyéből négyben az MKP diadalmaskodott, egyben a Most-Híd szerzett több mandátumot. Országos szinten az eredmény 33:10 az MKP javára, miközben Bugárék Pozsony, Nagyszombat, Nyitra és Besztercebánya megyében 6:1 arányban.

 

Járási szintre lebontva a helyzet a következő:

 

MKP – képviselői mandátumok száma:

 

Pozsony – 1

Szenc – 2

Galánta – 5

Dunaszerdahely – 8

Komárom – 6

Vágsellye – 1

Érsekújvár (Párkány) – 3

Léva – 1

Hírdetés

Nagykürtös – 1

Rimaszombat – 4

Tőketerebes- 1

 

Most-Híd – – képviselői mandátumok száma:

 

Pozsony – 1

Komárom – 1

Losonc – 1

Rozsnyó – 1

Tőketerebes – 6

 

Körkép.sk

 

A Most-Híd vesztesei:

 

A ritkán látható mocskolódó, negatív kampányt folytató Most-Hidas megyefőnökjelölt, Rigó Konrád még csak képviselőként sem jutott be Nagyszombat megyében. Az ifjú politikus karrierje így ideje korán véget is érhet, hiszen szülővárosában, Dunaszerdahelyen sem tudott meggyőző eredményt elérni. A parlamenti képviselők közül elbukta a megyei mandátumot a Most-Híd frakcióvezetője, Gál Gábor, Pfundtner Edit és František Šebej, így a megyei eredmények az egész párt számára óriási csalódás, és Bugárék politikai haláltusáját jelzik.

 

Az MKP vesztesei:

 

Nem jutott megyei mandátumhoz a párt három alelnöke, Németh Gabriella, Pozsony megye eddigi alelnöke, a párt szociálisügyi alelnöke, valamint Varga Péter mezőgazdasági alelnök és Kiss Beáta oktatásügyi alelnök  Nyitra megyében,

 

Komáromban az MKP-nak alig 19 mandátum hiányzott az újabb megyei mandátumhoz, ennyi lett a különbség Knirs Imre helyi alpolgármester, és a város polgármestere, a függetlenként induló Stubendek László mögött.

 

A kormánykoalíció számára csúfos vereséggel végződő megyei megmérettetésnek egy konkrét következménye is lehet: ilyen lejtmenetben, kormányváltó hangulatban valószínűleg nem fogják megkockáztatni az előrehozott választások kiírását.

 

Bővebb elemzéssel a részletes eredmények ismeretében jelentkezünk.

 

Király Zsolt

Nyitókép: Körkép.sk

The post Az ellenzék és az MKP nagy napja – Íme, a megyei választások nyertesei és vesztesei appeared first on Körkép.sk.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »