Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Susko és Šimkovičová ellen

Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Susko és Šimkovičová ellen

Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be Susko és Šimkovičová ellen Kulcsár Péter2024. 08. 16., p – 12:38

Az ellenzéki képviselők pénteken leadták az aláírásokat a parlament rendkívüli ülésének összehívásához, amelyen Boris Susko (Smer) igazságügyi miniszter és Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter leváltását akarják indítványozni.

Hírdetés

Erről a PS, az SaS és a KDH ellenzéki pártok képviselői tájékoztattak a sajtótájékoztatójukon. A parlament szabályzata szerint a rendkívüli ülést hét napon belül össze kell hívni.

Šimkovičovának többek között a Szlovák Nemzeti Színházban (SND) és a Szlovák Nemzeti Galériában (SNG) eszközölt személyi változásokat róják fel. Susko pedig az ellenzék szerint bűnözőket szolgál ki, és nem törődik a korrupció elleni harccal. Felróják neki Dušan Kováčik, jogerősen elítélt volt speciális ügyész szabadlábra helyezését.

Robert Fico (Smer) kormányfő kijelentette: egyik miniszter leváltására sem lát okot. Szerinte mindketten a törvénnyel összhangban jártak el. Susko és Šimkovičová élvezi a bizalmát. Šimkovičová kitart a kulturális intézmények igazgatóinak elbocsátása ügyében tett lépései megalapozottsága mellett. Susko kijelentette, hogy Kováčik esetében a jogrendszer standard eljárásait követte.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »