Az ellenőrzött lézermutatók elsöprő többsége nem felelt meg az előírásoknak

Több ezer veszélyes lézermutatót semmisítettek meg, illetve vontak ki a forgalomból Magyarországon egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés után, amelyen a 27 termékből mindössze négy felelt meg az előírásoknak – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten.

Schanda Tamás hozzátette, a Magyarországon már kereskedelmi forgalomban lévő termékeket bevonták, további harminchétezer darabot pedig a vámhatáron megállítottak és megsemmisítettek az adóhatósággal együttműködve.

Bár a lézermutató (lézerpointer) elsőre veszélytelennek tűnő tárgy, valójában több kockázatot is rejt, a betiltott huszonhárom típus mindegyike károsíthatta volna a látást, kettőnél az áramütés kockázata is fennállt, hét típus pedig arra is alkalmas lenne, hogy azokkal repülőgépek pilótáit elvakítsanak – sorolta. Utóbbi a légi közlekedés veszélyeztetése, amely akár három év szabadságvesztéssel is sújtható. Tavaly mégis csaknem száz, idén pedig már több mint ötven bejelentés érkezett a repülőgépekre irányított lézerpointerekről – ismertette.

Hírdetés

Kitért arra is, hogy az ellenőrök üzletekből és webáruházakból is szereztek be termékeket, és a vámeljárás alatt álló árukra is kiterjesztették az ellenőrzést. Ezt követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált műszaki laborjában bevizsgálták valamennyit. A vizsgálat során alapvetően a lézerteljesítményt mérik, de a termékek más tulajdonságait is ellenőrzik, így derült ki például az áramütés kockázata is – mondta.

A vámeljárás során a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együttműködve jár el a minisztérium minden esetben, a harminchétezer kifogásolható lézermutatót bezúzták, hogy ne kerülhessen a piacra veszélyes termék.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »