Az Elie Wiesel intézet mondaná meg, mi lehet a székelyudvarhelyi könyvtár neve

Az Elie Wiesel intézet mondaná meg, mi lehet a székelyudvarhelyi könyvtár neve

Amit nem szeretnének, ha az intézményt Nyírő Józsefről neveznék el. Sőt, a lehető legnagyobb „aggodalommal” vették tudomásul Székelyudvarhely önkormányzatának erre vonatkozó döntését. Az Elie Wiesel Holokausztkutató intézet közleményében nemes egyszerűséggel lenácizza a székely apostolt, majd emlékeztet, hogy az év elején Nagyváradon már tartottak egy „háborús bűnösre” – Wass Albertről van szó – megemlékező rendezvényt.

A szervezet kitér még az antiszemitának mondott egykori ortodox pátriárka, Miron Cristea tiszteletére kiadott emlékbélyeg ügyére, majd moralizáló gondolatmenettel a történelmet alakító szereplők felelősségéről értekezik. Emlékeztet arra, hogy a centenárium évében nagyobb odafigyelést érdemelnének hatóságok részéről az emlékezetpolitika formálásában szerepet játszó román történelmi szereplők, és jobban oda kellene figyelni, kire emlékeznek meg, kinek a kultuszát ápolják Romániában.

Hírdetés

Ezzel az egész gondolatmenettel a Nyírő ügy kapcsán csak egy baj van, mégpedig az, hogy Nyírő József nem a román, hanem a magyar történelem részese, alakítója volt …

Barta Béla – itthon.ma


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »