Az élhető vidék példáját mutatják

Az élhető vidék példáját mutatják

Szlovákiában folyamatosan változik a jogi környezet. Több olyan intézkedés van, ami negatívan érinti az önkormányzatok gazdálkodását. Sok település a túlélésért küzd, ahelyett, hogy fejleszteni tudna. A polgármesterek úgy vélik, azok a területek működnek jól, amihez az állam inkább nem nyúl hozzá.

A Magyar Szövetség politikusai ültek kerekasztalhoz a Gombaszögi Nyári Táborban. Az önkormányzatok aktuális kihívásai fiatal polgármestereink szemszögéből címmel Agócs Gergely (Királyrév), Marcinkó Zoltán (Béna), Varga Tibor (Kaposkelecsény) és Zachar Pál (Ipolyság) beszélgettek.

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere rávilágított, hogy különböző regionális együttműködések, akciócsoportok működnek, tapasztalatcserékre vannak lehetőségek. Nagyszombat megyének három szomszédja is van, melyekkel Interreg projekteket lehet lefolytatni. Ezek a pályázatok hozzájárulnak a magyarság megmaradáshoz is.

Sokan mondják, hogy egy településen fontos, hogy templom, kocsma, iskola, foci, orvos legyen. Ez mind komoly kihívást jelent, s itt sem sikerül mindent megoldani.

Zachar Pál, Ipolyság polgármestere elmondta, a statisztika azt mutatja, hogy Ipolyságon elveszítették a lakosság 10%-át. Viszont üres házak nincsenek. Meg kell találni a módját, hogy vonzóvá tegyék azt a települést, ahol életvitelszerűen laknak. Hamarosan lesz egy Ság-applikáció, hogy minél fiatalabb kortól érezzék magukat otthon. Az élhető kisváros képét szeretnék továbbra is mutatni.

Az óvoda és az iskola közösségmegtartó erőként működik egy-egy településen. Ipolyságon azt tervezik, hogy szlovák, magyar és egyházi iskolaközpontot hoznak létre.

Hírdetés

Marcinkó Zoltán, Béna polgármestere arra világított rá, hogy elidősödő térségről van szó, s ki kell építeni a gondozói hálózatot is. Szociális vállalkozást indítottak a községben.

Szerinte Szlovákia még nem centralizált állam, csak ebben az irányban halad. Az iskolaügyet az állam odaadta az önkormányzatoknak, azok felfejlesztették, most pedig központosítani akarnak – magyarázta.

Varga Tibor, Kaposkelcsény polgármestere leszögezte, a régiójuk azért sem vonzó, mert kevés a munkalehetőség. Ez megmutatkozott akkor is, amikor az ukrán határról a háború elől menekültek.

A községben jelentős számú roma lakosság él, a szaporulat folyamatos, sok családban 7-8 gyermek is van. A kötelező iskolalátogatás terén sokat kell dolgozni. A tanulmányi eredmények is gyengék, de a polgármester kötelezővé tette, hogy ne legyen végig buktatás, ne a negyedik osztályból kerüljenek ki a gyerekek.

A problémás családok mindenhol gondot jelentenek. Kaposkelecsényben egyelőre sikerül az üresen maradt házakat fiatal családoknak eladni, tervezik a bérlakásokat is. A polgármester hangsúlyozta, hogy hatalmas öröm, amikor valaki új házat is épít, mert ezzel a települést gyarapítja.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »