Az életéért küzd Verrasztó Dávid

Az életéért küzd Verrasztó Dávid

Késhegyre menő küzdelmet vív az olimpiai indulási jogért a londoni Európa-bajnokság 400 méteres vegyes úszás számában Grátz Benjámin, Gyurta Gergely és Verrasztó Dávid. Utóbbit kérdeztük, mi lesz ennek a vége, neki ráadásul ez az egyetlen esélye kijutni Rióba.

Bizonyára ismerik a székfoglaló játékot. Egy ember háttal a többieknek zenét rak be, majd a többiek a létszámuknál eggyel kisebb számú szék körül zenére elkezdenek futni. Ahogy a zene megáll, mindenki leül egy székre. Akinek nem jut, búsan elkullog, miután kivett egy széket. Végül ketten maradnak egyetlen székre, amelyre csak egyvalaki ülhet le.

Ezt a játékot játssza most Verrasztó Dávid, akit sarokba szorított az élet. Vb-ezüstérmes, Európa-bajnok úszónk a néhány héttel ezelőtti országos bajnokság előtt egy ostoba baleset folytán megsérült a hátán, így nem tudott rajthoz állni, ezzel „magára húzta” 400 vegyesen két itthoni vetélytársát, Grátz Benjámint és Gyurta Gergelyt, akik eléggé durva időt úsztak. Először is azt tudakoltuk a higanylazaságú, 27 éves sportolótól, hogy van a háta.

– Jól, nagyon jól. Éppen az országos bajnokság idejére csúcsosodott ki egy háromnapos problémám, de már semmi bajom.

„Van pikantériája a helyzetnek”

A versengésről elöljáróban fontos tudni, hogy az egyetlen távon, amelyen Verrasztó rajtkőre áll (400 méter vegyes), csak az elődöntőig mehet két magyar, a döntőben – akármilyen jó helyezést szednek is össze – nemzetenként csak ketten csobbanhatnak. Még jó, hogy a rövidebb távokra átnyergelő Cseh Lászlóval, aki mögött sokáig csak másodhegedűs volt, már nem kell foglalkoznia…

Hírdetés

– Meg kell hagyni, Grátz Benji és Gyurta Gergő nélkülem is elég kemény csatát vívtak az országos bajnokságon, de gondoltam, hogy Gege behúzza a számot. Jól jött ki neki a lépés, láttam, mit csinált. Az Eb-n kicsit más lesz a helyzet, és amíg még mindhárman versenyben vagyunk, reggel kell úszni. Még azt sem tudjuk, egy futamban vagy külön leszünk-e. Van pikantériája a helyzetnek, keményen kell úsznom.

Annál inkább is, mert szerinte a döntőben a várható időeredmények alapján három magyar is úszhatna, de ugye ezt a szabályok nem engedik.

Dörzsölhetjük a tenyerünket az olimpiára

Verrasztó már az olimpiáig tekint előre: mivel Grátz a világbajnokságon is csak hajszállal maradt le a fináléról, nem esélytelen, hogy az ötkarikás játékok fináléjában is két magyart lássunk. Az egyik „természetesen” ő lenne, mármint Verrasztó Dávid. A riói indulási jogot mindhárman megszerezték, ez az Eb dönti el, hármójuk közül melyik kettő úszó repül a játékokra.

A szakmáról szót ejtve Verrasztó elmondta, a négyhetes olimpiai felkészülési ciklusba tökéletesen ágyazódik az Eb versenyhete, amelyre ő nem is utazik ki az elején, csak közvetlenül a jövő vasárnapi versenyszám előtt. Tehát egyértelműen számol az olimpiai részvétellel az egytöltényű úszó.

Az Európa-ranglistán ő a legjobb magyar (nem mellékesen a szám regnáló Európa-bajnoka), Gyurta Gergely a 8., Grátz Benjámin a 9. helyen áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »