Az élelmezésbiztonságról egyeztettek az uniós agrárminiszterek

Az élelmezésbiztonságról egyeztettek az uniós agrárminiszterek

Az Európai Uniónak erkölcsi és gazdasági kötelessége, hogy növelje mezőgazdasági termelését, ehhez azonban elengedhetetlen a termelés csökkenését eredményező intézkedések újragondolása – mondta Feldman Zsolt Brüsszelben az Agrárminisztérium szerdai közleménye szerint.

A tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 24-i ülésén vett részt, ahol az agrárminiszterek az orosz-ukrán háború miatt kialakult agrárpiaci és élelmezésbiztonsági válsághelyzetről tárgyaltak – áll a közleményben.

Miután Ukrajna a világ egyik legnagyobb exportőre, a háború következményei súlyos élelmezésbiztonsági problémákat okoznak, elsősorban a harmadik országokban.

Ehhez azonban elengedhetetlen az európai mezőgazdasági termelés csökkentését eredményező intézkedések és kezdeményezések újragondolása – idézték a közleményben az államtitkárt.

Hírdetés

Feldman Zsolt a jelenlegi helyzetet elemezve az intézkedések újragondolásával kapcsolatban úgy fogalmazott: ez különösen igaz az elvárt zöld ambíciószintre és a Zöld Megállapodásban a mezőgazdaság számára meghatározott célokra, amelyek végrehajtása mértékadó szervezetek által készített tanulmányok szerint az európai mezőgazdasági termelés 15-20 százalékos visszaesését vetíti előre.

A jelenlegi válságos helyzetben nem kockáztathatjuk az élelmezésbiztonságot, ezért újra kell gondolni és az új helyzethez kell igazítani a gazdákkal szemben elvárt „zöld ambíciószintet” csakúgy, mint a Zöld Megállapodásban foglalt célokat – írták.

Ezek felhasználását olyan környezeti fenntarthatósági feltételekhez köti az Unió, amelyek sok nehéz helyzetben lévő sertés- és baromfitartó számára elérhetetlenné teszik a támogatásokat.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »