Az elektromos autók gyártásának következtében munkahelyek szűnnek meg

Az elektromos autók elterjedése egy elengedhetetlen lépés a klímaváltozás elleni harcban, de a piac és a technológiai fejlődés mostani állapota egyáltalán nem olyan, mint amilyenre szükségünk lenne egy tényleg zöld lakossági közlekedési hálózat kialakításához. Egyelőre még olyan helyzet is akad, amikor egy elektromos jármű környezetszennyezőbb a benzines változatnál. 

Ez azonban csak az érem egyik oldala, a másik várható problémát az jelenti, hogy az elektromos gépjárművek gyártására való átállás tömeges elbocsátásokhoz vezet. Példa erre a német Continental stratégiája, mely szerint a belsőégésű motorokhoz szolgáló alkatrészeket gyártó részlegről folyamatosan 6 ezer alkalmazottat készülnek elbocsátani.

A Fraunhofer Institute for Industrial Engineering becslése szerint például 2030-ig az autógyártásban jelenleg dolgozó németországi 210 ezer alkalmazottból 75 ezer feleslegessé válik, akik a belsőégésű motorok és sebességváltók gyártását végzik, annak ellenére, hogy az elektrifikáció egyúttal 25 ezer új munkahely létrehozását teszi szükségessé. S hogy ez a becslés nem jár messze a valóságtól, azt látják alátámasztani a német Continental tervei. A gyáróriás messze nem csupán autógumikat gyárt, hanem az autóalkatrészek egyik legnagyobb szállítója az autóipar, így a belsőégésű motorral meghajtott gépkocsik számára is.

Hírdetés

Bár az elektromos gépkocsik 2030-ig még csak az éves regisztráció 15 százalékát alkotják majd, már ez is elegendő ahhoz, hogy nagyon sok embernek kelljen aggódnia a munkahelye miatt.

Így például a bajorországi Rodingban, ahol a cég hidraulikus alkatrészeket gyárt benzin- és dízelmotorokhoz, 520 embert bocsátanak el, 2024-ben pedig az egész üzem bezár. További 720 ember veszti el a munkáját az amerikai Newport News városában lévő üzemben, ahol ugyancsak hidraulikus alkatrészek készülnek a benzinmotorokhoz. Ugyanez várható az olasz Pisában, ahol a Continental 2028-ig 750 ember elbocsátást tervezi.

S ez még nem minden, ugyanebben a időszakban veszíti el a munkáját 850 alkalmazott a szászországi Limbach-Oberfrohne üzemében és 2 200 Babenhausenben. Hasonló sors vár a spanyol Rubi üzemében dolgozókra is, ahol a Continental analóg műszereket gyárt, itt 760 alkalmazott válik feleslegessé. A Reuters ügynökség szerint ráadásul ez még csak a kezdet, mert a transzformáció nem kevesebb mint 20 ezer ember munkahelyébe kerül majd. Mindez érintheti a csehországi üzemeket is, ahol a jövőben a belsőégésű motorok feleslegessé váló vezérműveit, elektromos vákuumpumpákat vagy a kipufogógázok recirkulációját biztosító komponenseket gyártják. Az elbocsátandó 20 ezer emberrel a vállalat alkalmazotti létszáma 8 százalékkal csökken.

Az emberek tömegeit foglalkoztató autóipar tehát változások elé néz, amelyek sajnos sokak számára fájdalmasak lehetnek.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »