Az éhínség mint háborús fegyver

Az éhínség mint háborús fegyver

A Gázába érkező humanitárius teherszállítmányok száma a háború kezdete óta a legalacsonyabb szinten van, Izrael az éhínséget tehát háborús fegyverként használja – jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő tegnap Luxembourgban, az EU-tagállamok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Borrell felhívta a figyelmet: a Közel-Keleten a helyzet egyre súlyosbodik. Mint mondta, vasárnap este órákig tartó viták után az összes uniós tagállam megállapodott abban, hogy elítéli az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) elleni izraeli támadásokat. Sok európai vesz részt ebben a misszióban, munkájuk nagyon fontos. Teljesen elfogadhatatlan, hogy az ENSZ-csapatokat támadják az izraeli erők – jelentette ki. Borrell rámutatott továbbá, hogy Ciszjordániában és a Gázai övezetben a humanitárius helyzet egyre romlik, a civilek elleni támadások és az izraeli telepesek erőszakos fellépése egyre fokozódik, a dzsabálijai menekülttáborba egyre többen érkeznek.

Hírdetés

Úgy tűnik, hogy a háború folytatódni fog Libanonban. Ismét azonnali tűzszünetet kérünk az egész régióban, hogy elkerüljük a mindannyiunk számára drámai következményekkel járó háborút – hívta fel a figyelmet.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »