Az éhínség határán

Az éhínség határán

A forrongó észak-etiópiai Tigré tartományban 160 ezer gyermek éhezik – közölte e héten az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

A szervezet aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem biztosított a tartományban élő gyermekek élelmiszer-ellátása, különös tekintettel az erőszak térségbeli kiújulásáról szóló jelentésekre.

Az UNICEF rendkívül riasztónak tartja a több mint 200 ember, köztük 100-nál is több gyerek meggyilkolásáról szóló értesüléseket – mondta Henrietta Fore, az UNICEF igazgatója utalva arra, hogy Afar régióban az elüldözött családoknak otthont adó egyik egészségügyi intézmény és az egyik iskola ellen augusztus 5-én támadást hajtottak végre. Fore szerint a támadók létfontosságú élelmiszerkészleteket is megsemmisítettek.

Az UNICEF igazgatója kijelentette, hogy a harcok fellángolása katasztrofális következményekkel jár a gyermekek számára. A fegyveres konfliktus Tigrében mintegy 400 ezer embert, köztük 160 ezer gyereket sodort az éhínség szélére – hangsúlyozta Fore.

Az UNICEF szerint már jelenleg is négymillió embernek került veszélybe az élelmiszer-ellátása ebben a tartományban, illetve a szomszédos Amhara és Afar régiókban, körülbelül 250 ezren kényszerültek elmenekülni.

Tigré tartomány két menekülttáborában is fogytán az élelmiszer és az ivóvíz. Itt 24 ezer eritreai van elvágva a humanitárius segélyektől, naponta száz teherautónyi segélyre lenne szüksége a tartománynak, de a teherautókat nem tudják eljuttatni a rászorulókhoz a biztonsági helyzet miatt.

Az addisz-abebai vezetés honlapja szerint a kormány egyoldalúan meghirdetett humanitárius tűzszünete a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) lázadószervezet provokációi miatt nem érvényesülhetett, ezért a kormány nemzetközi nyomásgyakorlást követelt a csoporttal szemben, hogy végre nyissa meg a szállítmányozási útvonalakat.

Hírdetés

Az ENSZ Gyermekalapjának becslései szerint az elkövetkező egy évben tízszeresére fog növekedni az életveszélyesen alultáplált gyerekek száma a térségben, miközben a konfliktus során következetesen elpusztítják azokat az egészségügyi és egyéb intézményeket, amelyek elengedhetetlenek a fiatalok és a helyi közösségek túlélése szempontjából.

Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött TPLF fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket.

Az a borzasztó, hogy a világ 23 térségében áll fenn az éhínség veszélye az elkövetkező három hónapban, a legsúlyosabb a helyzet Tigré térségében, de Madagaszkár déli részén, Jemenben, Dél-Szudánban és Észak-Nigériában tovább fog súlyosbodni az élelmiszer-ellátási helyzet.

Madagaszkár déli részét az elmúlt 40 év legsúlyosabb szárazsága sújtja, a magtárakban lévő terményt tönkretevő kártevők és az emelkedő élelmiszerárak miatt szeptemberre 14 ezer ember kerülhet katasztrofális helyzetbe. Az év végére a duplájára, 28 ezerre nőhet a sürgős segítségre szorulók száma az országban.
Az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és a Világélelmezési Program (WFP) szerint az éhínség nemcsak méreteiben, hanem súlyosságban is nő a világon. Egészében 41 milliónál több ember éhínséggel vagy éhínséghez hasonló körülményekkel szembesülhet, ha azonnal nem kap a létfenntartáshoz szükséges segítséget.

Tobias Flaemig, a WFP egyik munkatársa a jemeni fővárosban, Szanaában arról számolt be, hogy napról napra súlyosbodik a krízis a polgárháborús országban. Mint mondta, az élelmiszerárak elszabadultak, és emberek milliói küzdenek azért, hogy etetni tudják családjukat. Flaeming adakozásra szólította fel a nemzetközi közösséget. Mint mondta, a WFP-nek 1,9 milliárd dollárra lenne szüksége Jemen számára, de eddig csak egymilliárd dollárhoz jutott a szervezet.

A WFP 13 millió embert támogat Jemenben, ahol 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi lázadók és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Az országban rendkívül súlyos humanitárius válság alakult ki.

(MTI, Urbán Gabriella)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »