Az egykori rabszolgák leszármazottainak kárpótlásáról vitatkoznak

Az egykori rabszolgák leszármazottainak kárpótlására készülnek az amerikai képviselőházban

Az egykori rabszolgák leszármazottainak kárpótlására készülnek az amerikai képviselőházban, ahol az igazságügyi bizottságban tartottak erről meghallgatást szerdán.

A meghallgatás után a képviselőház demokrata párti vezetői kijelentették: a bocsánatkérést és a kárpótlást kimondó törvényjavaslatról szavazás tartanak. Ennek időpontját azonban még nem tűzték ki.

Steny Hoyer, a demokraták képviselőházi frakciójának vezetője újságíróknak kifejtette: mindenképpen meg kell próbálni kárpótlást nyújtani a rendkívüli fajgyűlöletért és a feketék szolgasorba döntéséért. Ez történelmi lépés lenne az amerikai fekete közösségek számára – fűzte hozzá. „Úgy gondolom, ez nagyon komoly kérdés, muszáj foglalkoznunk vele” – fogalmazott.

Hírdetés

A meghallgatáson a képviselők a Sheila Jackson Lee texasi demokrata párti képviselő által kidolgozott tervezetet vitatták meg. A törvényjavaslat értelmében bizottságot hoznának létre, amely kidolgozná a bocsánatkérés és a kárpótlás részleteit.

A javaslatot a kongresszus afroamerikai képviselőinek csoportja támogatásáról biztosította, ahogy két demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és Kamala Harris kaliforniai szenátor is. Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy annak idején Barack Obama elnök – szenátorként és elnökként egyaránt – elutasította az egykori rabszolgák leszármazottainak nyújtandó kárpótlás ötletét.

A szerdai meghallgatás előtt – még kedd este – Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője a javaslat ellen foglalt állást. Mint mondta: „nem jó ötlet kárpótlást fizetni valamiért, ami 150 évvel ezelőtt történt, és amiben a jelenleg élőknek semmilyen felelősségük nincs”. Azt hangsúlyozta, hogy „a rabszolgatartás eredendő bűnével Amerika már szembenézett, mégpedig az 1861 és 1865 közötti polgárháborúval, a történelmi jelentőségű polgári jogi törvényekkel és egy afrikai-amerikai elnök megválasztásával”.

Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban merül fel, hogy kárpótlást kellene fizetni az egykori rabszolgák mai, távoli leszármazottainak. A washingtoni Georgetown Egyetem diákjai például az idén áprilisban megszavazták egy pénzügyi alap létrehozását, amelyből az intézmény által 1838-ban eladott rabszolgák leszármazottait kárpótolnák. Az alapba „megbékélési hozzájárulás” címén minden diák szemeszterenként 27 dollárt és 20 centet fizetne majd be, s az összegyűlt összeget az eladott 272 rabszolga jelenleg döntően Maryland és Virginia államban élő leszármazottainak utalnák át jótékonysági adományként.
Az ötletet a hallgatók kétharmada szavazta meg, de az egyetem vezetői még nem hoztak róla döntést.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »