Az Egyháznak nem szabad sáncok mögé rejtőznie – Püspököknek „szóltak be” Cegléden

Az Egyháznak nem szabad sáncok mögé rejtőznie – Püspököknek „szóltak be” Cegléden

Egy norvég püspök asszony és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke kényes kérdésekre válaszolt az Északi Evangélikus Egyházkerület rendezvényén, tabuk nélkül. A „Szólj be a püspöknek!” pódiumbeszélgetés előtt a „Szólj be a papnak!” blog interjút készített Fabiny Tamással.

„Ezt a mára már megizmosodott »Szólj be a papnak!« formát nagyon jónak tartom – mondta az interjúban az evangélikus püspök –; ez egy egészséges, jó értelemben vett szekuláris formája annak, amit mi, lelkészek szakrális módon szeretnénk művelni. A kettő nincs ellentétben egymással, hiszen a fiatalokat (…) ilyen nyitottsággal jobban el tudjuk érni.”

Fabiny Tamás még nem tudott erről a formáról, „talán még nem is volt, amikor egy lelkész kollégámat, amikor Aszódon mutatta a lakását, melynek ablakai a sétálóutcára néznek, megkérdeztem, hogy »Beszólnak neked a hívek?«. Ő ezen megütközött, hiszen miért szólnának be. Pedig én a szó eredeti értelmében gondoltam, hogy ha itt járnak, itt mennek el a háza előtt, akkor beköszönnek-e…”

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöke kiemelte: „… tudjuk, hogy ez a beszólás nem bántó jellegű beszólás. Tabuk nélkül, görcsök nélkül, félelem nélkül lehet megkérdezni olyan dolgokat, amiket hagyományos keretek között nem. Ezért érzem fontosnak ezt a kezdeményezést, hogy találkozzam az emberekkel, megismerjem a véleményüket, akár a kritikus véleményüket. Az Egyháznak nem szabad begubóznia és sáncok mögé rejtőznie. Vállalnunk kell a párbeszédet, és meg kell hallgatnunk a másik embert.

Ez a mostani, ceglédi találkozás kifejezetten erről szól, hogy kilépünk a templom védettségéből, kimegyünk a nyílt, szabad térre úgy, ahogy Jézus is kiment és az apostolok is kimentek, sőt a reformátorok is kimentek, és merték a kockázatot is vállalni, hogy adott esetben kellemetlen kérdéseket tesznek fel nekik, de ez viszi előre az ő gondolkodásukat is.”

Hírdetés

Az interjú teljes szövegét ITT olvashatják.

https://youtu.be/4YNgLZqz

Forrás: Szoljbeapapnak.blog.hu

Fotó: Magyar Márton

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »