Az Egyesült Arab Emírségekben kijelölték az első arab női űrhajóst

Az Egyesült Arab Emírségekben kijelölték az első arab női űrhajóst

Az Egyesült Arab Emírségekben a múlt szombaton Norá el-Mátrúsi és Muhámmád el-Mullá személyében kinevezték az ország két új űrhajósjelöltjét. Norá el-Mátrúsi az arab világ első női űrhajósa lesz, amikor majd útra kel a Nemzetközi Űrállomásra. Őket megelőzve Hazzá’ el-Manszúri, az Emírségek és egyben az arab világ első űrhajósa 2019 szeptemberében nyolc napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson. A perzsa-öbölbeli ország 2024-ig űrhajót kíván eljuttatni a Holdra – írja az arabic.rt.com és a middle-east-online.com hírportál.

Muhámmád bin Rásid Ál Máktúm sejk, az Egyesült Arab Emírségek (EAE) alelnöke és miniszterelnöke, illetve Dubáj tagemírség uralkodója 2021. április 10-én, Dubájban kinevezte országa két új űrhajós jelöltjét, Norá el-Mátrúsit és Muhámmád el-Mullát. Az űrhajósjelölteket 4 300 jelentkező közül választották ki a Perzsa-öböl-menti országban. Valóban Norá el-Mátrúsi lesz az első arab űrhajósnő, de nem az első muszlim űrhajósnő, mert ezen a téren megelőzte őt Ánúseh Anszári (انوشه انصاری), perzsa származású amerikai villamosmérnök, aki 2006-ban a Szojuz TMA-8 fedélzetén érkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

Egyelőre csak keveset tudunk a máról holnapra világhíressé lett Norá el-Mátrúsi (نورا المطروشي) leendő űrhajósnőről, s erre a kevésre is különféle hírportálokat böngészve bukkantunk rá. A most 27 éves hölgy 1993-ben született az EAE Sárdzsá (irodalmi arabul: Es-Sáriká – الشارقة) nevű, mindössze 2 600 km² területű tagemírségében. Mondják, hogy már gyermekkorában órák hosszat nézte a csillagokat, s 2011-ben az El-’Ájn városban levő Egyesült Arab Emírségek Egyetemének gépészmérnöki karán diplomázott. Később tanulmányokat folytatott a finnországi Vaasa Alkalmazott Tudományok Egyetemén, majd koreai nyelvet tanult a Szöuli Hanyang Egyetemen. 2016-tól mostanáig a kőolajvezetékek lefektetésével foglalkozó munkacsoport mérnökeként dolgozott az Egyesült Arab Emírségek Kőolaj Vállalatánál.

A most űrhajósnak jelölt két emírségekbelit megelőzi másik két honfitársuk, Hazzá’ el-Manszúri és Szultán Szejf en-Nejádi, akik közül az egyik, El-Manszúri már járt is a világűrben, miután a Szojuz MSZ-15 űrhajón 2019 szeptemberében Oleg Szkripocska űrhajóparancsnok és az amerikai zsidó Jessica Meir társaságában megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, s ahol nyolc napot töltött.

Hírdetés

A Szojuz MSZ-15 fedélzetén tehát jól megfért egymással az orosz Oleg Szkripocska, a zsidó Jessica Meir és az arab Hazzá’ el-Manszúri. Jessica Meir egyébként az izraeli fajvédelmi törvények szerint nem kóser, mert csak az édesapja zsidó, míg az édesanyja keresztény svéd.

Jessica Meiren kívül Amerika eddig még 12 zsidót juttatott a világűrbe: Judith Resnik, Jeffrey A. Hoffman, Ellen S. Baker, Marsha Ivins, Jerome Apt, John M. Grunsfeld, Scott J. Horowitz, Mark L. Polansky, Garett Reisman és Greghory Chamitoff.

A zsidók világűrbe juttatása terén az oroszok a mindössze két személlyel jócskán lemaradtak Amerika mögött. A többi között Lenin-renddel, Vörös Csillag-renddel és a Szovjetunió Hőse elismeréssel kitüntetett Borisz Valentyinovics Volinov zsidó elvtárs 1969 és 1976 között kétszer is járt a világűrben. Izraelben vele meg az a baj, hogy az ő anyja ugyan zsidó (az apja orosz), de a hivatalos iratokban kizárólag orosz nemzetiségűnek vallotta magát. Jurij Georgijevics Sargin, a zsidóként számon tartott orosz űrhajós valójában nem is zsidó, mert csak az apja volt kiválasztott. Sargin mindössze egyszer (2004) járt a világűrben.

Ha már fentebb szóltunk a világűrben nyolc napot töltött Hazzá’ el-Manszúri emírségekbeli űrhajósról, mindenképpen meg kell említeni honfitársnőjét, névrokonát, Márjám el-Manszúri vadászpilótát. Márjám (ami magyarul: Mária) veterán harci pilótának számít az Emírség légierejében, s 2014-ben Szíriában részt vett az Iszlám Állam ellen végrehajtott légicsapásokban. A megbombázott iszlamista terroristáknak Márjám röpcédulát is szokott szórni a következő üzenettel:

Sziasztok, Iszlám Állam! Egy nő bombázott meg benneteket. Legyen szép napotok!

H. J. – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »