Az Egyesült Államok az amerikai csapatok biztonságával magyarázza az iráni utasszállítógép elfogását

Az Egyesült Államok az amerikai csapatok biztonságával magyarázza az iráni utasszállítógép elfogását

Csütörtökön több hírportál arról számolt be, hogy izraeli vadászgépek fogtak el egy iráni utasszállító gépet Szíria légterében.

Az iráni Mahan Airlines gépe Teheránból Bejrútba tartott amikor izraelinek gondolt vadászgépek befogták és olyan manőverekre kényszerítették, melyek során a gép hirtelen mozgása miatt több utas is megsérült.

Azóta az amerikai hadsereg központi parancsnoksága (US Central Command) bejelentette, hogy az ő gépeik kényszerítettek arra az iráni gépet, hogy azonosítsa magát. Washington szerint az egyik F-15 típusú vadászgépük ellenőrizte az iráni utasszállítót a Szíriában (amúgy illegálisan) állomásozó amerikai csapatok biztonsága érdekében.

Az iráni gép ugyanis közel volt az amerikaiak által illegálisan birtokolt Al-Tanf bázishoz.

Hírdetés

Az iráni külügyminisztérium még csütörtökön kiadott egy közleményt, melyben kijelentették, hogy ki fogják vizsgálni a civil utasszállító gép elleni incidens okait. A vizsgálat után pedig minden lehető politikai és jogi lépést megtesznek az Egyesült Államok ellen.

A Mahan Airlines gépének pilótája elmondta, hogy a vadászgép túl közel repült hozzájuk és veszélyeztette a civil utasszállító biztonságát. A pilóta szerint az amerikai vadászpilóták azonosították magukat.

A bejrúti nemzetközi repülőtér megerősítette, hogy az Iránból érkező utasszállító utasai közül többen megsérültek azonban a leszállás után sérüléseiket ellátták.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »