Az Egyesült Államok átadta a K-1 bázist az iraki hadseregnek

Az Egyesült Államok átadta a K-1 bázist az iraki hadseregnek

A hivatalosan az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi katonai koalíció egységei vasárnap kivonultak a K-1 jelzésű bázisról, mely Irak északi Kirkuk tartományában található.

Az iraki hadsereg szóvivője a kínai Xinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a nemzetközi koalíció erői az iraki hadsereg vezérkari főnökének jelenlétében hagyták el a bázist, melynek ellenőrzését az iraki hadsereg azonnal át is vette.

Az amerikai hadsereg szóvivője szerint a bázis kiürítése az iraki kormánnyal való egyezmény értelmében történt. Elmondása szerint az amerikai hadsereg ezentúl más helyszínekről, kisebb létszámmal fogja támogatni Irakot. Tehát az amerikai megszállás folytatódik.

Hírdetés

A K-1 bázis a harmadik bázis, melyet az iraki hadsereg márciusban átvett a nemzetközi koalíciótól. Néhány nappal korábban a szíriai határnál található Al-Qaim bázist és azelőtt pedig az Északon lévő Al-Qayyara bázist vette át az iraki hadsereg.

Az iraki parlament még január 5-én fogadott el határozatot a külföldi csapatok Irakból történő távozásáról, melynek néhány ország, mint például Franciaország és Csehország eleget tett. Az Egyesült Államok azonban ragaszkodik az országban való katonai jelenléthez. Az Iszlám Állam elleni harc ürügyén ugyanis 5000 amerikai katona érkezett Irakba még 2014 után, akik azóta se vonultak ki.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »