Az egészségügyi minisztérium vizsgálja, hogy indokolt vagy sem a negatív teszthez kötni a Romániába beutazást

Az egészségügyi minisztérium vizsgálja, hogy indokolt vagy sem a negatív teszthez kötni a Romániába beutazást

Ismét megvizsgálja az egészségügyi minisztérium és az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP), hogy indokolt-e negatív RT-PCR-teszthez kötni az ország területére való belépést december 5-étől – közölte pénteken a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU).

A DSU cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a pénteki kormányülésen „nézeteltérések” adódtak a téma kapcsán.

Hírdetés

A közleményben rámutattak, a koronavírus omikron variánsának terjedésével kapcsolatos bizonytalanság miatt, illetve tekintettel arra, hogy a teljeskörűen beoltott vagy a betegségen átesett személyek is megfertőződhetnek, az INSP december 2-án küldött egy átiratot a DSU-nak és az egészségügyi minisztériumnak, amelyben javasolta, hogy ezután csak negatív koronavírusteszttel engedélyezzék a belépést a Romániába érkezők számára, függetlenül attól, hogy milyen járványügyi besorolású országból érkeznek. A DSU ragaszkodott hozzá, hogy az országos vészhelyzeti bizottság pénteki ülésén megvitassák az INSP javaslatát. Az intézmény ugyanakkor egy határozattervezetet is előterjesztett az egészségügyi minisztérium és az INSP javaslatai alapján.

A DSU hangsúlyozta, intézményi hatáskörének megfelelően a világjárvány alatt több ízben is iránymutatásokat, cselekvési terveket dolgozott ki a közegészségügyi szakemberek javaslatai alapján, amelyeket aztán a CNSU döntéshozó fórumként megvitatott, és elfogadott vagy sem.

Marius Budăi munkaügyi miniszter az esetleges újabb korlátozások bevezetésének lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva megerősítette: a pénteki kormányülésen tárgyaltak a témáról, tekintettel arra, hogy a következő időszakban sokan térnek majd haza külföldről az ünnepek miatt. „Megtaláljuk majd a legjobb megoldásokat” – fogalmazott a tárcavezető. (agerpres)

Nyitókép: Frauke Riether képe a Pixabay -en.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »